Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβάθμιση πεζοπορικών μονοπατιών στην περιοχή των Μετεώρων

 

Στη σήμανση, βελτίωση της βατότητας, συντήρηση και ανάδειξη 16 πεζοπορικών διαδρομών μοναδικής ομορφιάς στην περιοχή των Μετεώρων και του ορεινού όγκου του Κόζιακα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επενδύοντας στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού.

Πρόκειται για 12 υφιστάμενες και τέσσερις νέες διαδρομές που βελτιώνονται, συντηρούνται, αποκτούν σήμανση και πληροφοριακές πινακίδες, ώστε οι πεζοπόροι να προσανατολίζονται εύκολα, να νιώθουν ασφάλεια κατά την περιήγηση και παράλληλα να απολαμβάνουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Αναπτύσσεται έτσι ένα νέο είδος τουριστικού πακέτου που συνδυάζει την ευεξία, την απόλαυση στη φύση, την περιήγηση σε τοπία σπάνιου φυσικού κάλλους και σημεία επιστημονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση στις επιλεγμένες πεζοπορικές διαδρομές γίνεται εύκολα από το υπάρχον οδικό δίκτυο.

Τα πεζοπορικά – ορειβατικά μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μετεώρων, της Πύλης και του ορεινού όγκου του Κόζιακα απευθύνονται σε μια ευρύτερη ομάδα πληθυσμού και όχι αποκλειστικά σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξυπηρετούν τη δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό και την προσέγγιση περιοχών ιστορικής αξίας.

Η μελέτη το έργου παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του Ενιαία Φορέα Τουρισμού Π.Ε. Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Μπουτίνα και των μελετητών Νίκου και Βασίλη Μάντζιου (Υλωρική ΕΠΕ).

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Ευχαριστώ τον Βασίλη Γιαγιάκο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Π.Ε. Τρικάλων για την άριστη συνεργασία που οδηγεί στην πλήρη καταγραφή, μελέτη και χαρτογράφηση με σκοπό τη βελτίωση και σήμανση 16 μονοπατιών συνολικού μήκους 60 χλμ. την περιοχή των Μετεώρων και του ορεινού όγκου του Κόζιακα. Η μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα, οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου καθαρών, ασφαλών, σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στα Τρίκαλα και την ένταξη τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο μονοπατιών. Βελτιώνουμε την προσβασιμότητα σε 12 υφιστάμενες διαδρομές, τοποθετούμε πινακίδες σήμανσης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και δημιουργούμε τέσσερις νέες πεζοπορικές διαδρομές, με στόχο να ενισχύουμε τον περιπατητικό τουρισμό και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους περιπατητές».

Βασίλης Γιαγιάκος πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων:

«Ο περιπατητικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη σήμερα, καθώς λόγω του κορονοιού όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν δραστηριότητες που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία, χωρίς συνωστισμό, μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα. Είναι ένα είδος τουρισμού που δεν έχει εποχικότητα και δίνει τη δυνατότητα σε περιπατητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τις ομορφιές, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και τον πολιτισμό της περιχοής, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

 

Τα 16 μονοπάτια

Οι 12 υφιστάμενες πεζοπορικές διαδρομές που αποκτούν σήμανση, συντηρούνται και βελτιώνονται, στη Δ.Ε. Καλαμπάκας:

– Καστράκι – Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Ι. Μ. Βαρλαάμ ( 2,1 χλμ.)

– Καστράκι – Ι. Ν. Αγίου Πνεύματος (1 χλμ.)

– Καστράκι – Ι. Μ. Υπαπαντής (7,8 χλμ.)

– Διαδρομή Καυκάκια (3,2 χλμ.)

– Διαδρομή Καναλάκι (2,7 χλμ.)

– Ι. Μ. Μεταμορφώσεως – Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου (7,6 χλμ.)

– Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου – Καλαμπάκα (2,8 χλμ.)

– Ι. Μ. Αγίας Τριάδας – Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου (1 χλμ.)

– Ι. Μ. Αγίας Τριάδας – Αδράχτι (1,5 χλμ.)

– Ι. Μ. Ρουσάνου (235 μέτρα)

– Διάβα – Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (9,5 χλμ.)

– Διάβα – Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη (3 χλμ.)

 

Οι τέσσερις προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές, στις οποίες προβλέπεται ακριβής χάραξη, διάνοιξη και σήμανση:

– Μαντάνι του Δαίμονα (2,6 χλμ.) στη Δ.Ε. Ασπροποτάμου

– Παλαιοκαρυά (2,3 χλμ.) στη Δ.Ε. Πύλης

– Πιαλεία – Μονοπάτια Ασκληπιού / Διαδρομή 1 στη Δ.Ε. Πιαλείων

– Πιαλεία – Μονοπάτια Ασκληπιού / Διαδρομή 2 στη Δ.Ε. Πιαλείων.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media