Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας εντάσσεται με δημόσια δαπάνη 17.000.000 ευρώ η κατασκευή του μουσείου της Αργούς, ένα πολυδιάστατο έργο που αναδεικνύει την πόλη του Βόλου σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας.
Το Αργοναυτικό Μουσείο χωροθετείται επί της Λεωφόρου Αθηνών μεταξύ του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου και του Πεδίου του Άρεως.
Η βραβευμένη αρχιτεκτονική και μουσειογραφική μελέτη από την «Κίζης Αρχιτέκτονες ΙΚΕ» προβλέπει:
Η είσοδος στο μουσείο γίνεται από τη νέα δημόσια πλατεία που διαμορφώνεται μεταξύ Μουσείου και Πεδίου Άρεως. Μία ράμπα πάνω από το νερό οδηγεί στο κτήριο του μουσείου.
Ο χώρος της υποδοχής εισάγει τον επισκέπτη στην εμπειρία του ταξιδιού. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος προς το αμφιθέατρο, 230 θέσεων.
Μέσα στο Μουσείο η Αργώ εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» των σκαφών στα καρνάγια.
Το νερό είναι πιο ρηχό από μισό μέτρο, όπως ρηχή είναι και η μεγαλύτερη έκταση των υδάτινων επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου, με την εξαίρεση μιας περιοχής με βάθος ικανό για να επιπλεύσει το πλοίο, όταν θα εκτίθεται στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου.
Η διήγηση ξεκινά με θέμα το ταξίδι στα πέρατα του κόσμου. Ένα ταξίδι παράτολμο, που γίνεται εφικτό χάρη στο θάρρος των Αργοναυτών, αλλά και ένα νέο εφεύρημα της ναυπηγικής, την πεντηκόντορο Αργώ.
Ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης ταξιδεύει στο μύθο και τα ταξίδια των Αργοναυτών.
Η προϊστορική ναυπηγική – Η δεύτερη ενότητα ανατρέχει στις ναυπηγικές καινοτομίες των Μυκηναίων και παρουσιάζει την πρόσφατη ναυπήγηση του αντιγράφου της προϊστορικής Αργούς. Με φόντο το σκαρί, ο επισκέπτης μαθαίνει για τις ιστορικές τεχνικές ναυπηγικής.
Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, με μια γέφυρα ο επισκέπτης περνά στην ανατολική πτέρυγα και εποπτεύει την Αργώ από ψηλά, στον άξονα του πλού της.
Η Αργώ στην τέχνη: Φωτεινές εικόνες από αναπαραστάσεις της Αργούς και των Αργοναυτών στην τέχνη, τονίζουν τη διαχρονία και την παγκοσμιότητα του μύθου.
Η Αργώ στη λογοτεχνία – αποσπάσματα ποιημάτων από τη διαχρονική παρουσία του μύθου στα γράμματα. Η έκθεση συνεχίζεται με το παγκόσμιο ταξίδι της Αργούς μέσα από τον κόσμο των γραμματοσήμων. Ακολουθεί ο μύθος της Μήδειας. Ένας εξώστης επιτρέπει την επίσκεψή ακριβώς πάνω από το σκαρί.
Ο Αστερισμός της Αργούς – Η Αργώ είναι αστερισμός του Νοτίου Ημισφαιρίου, γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και μερικώς ορατός από την Ελλάδα. Κατά το μύθο, η θεά Αθηνά ανέβασε την Αργώ στον ουρανό για να θυμίζει το μεγάλο κατόρθωμα των Αργοναυτών και να ενθαρρύνει τους ναυτικούς.
Μια μεγάλη φωτεινή εγκατάσταση στον ανατολικό τοίχο του μουσείου αποδίδει τον αστερισμό στο χώρο.
Στα αριστερά βρίσκεται η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Φτάνοντας στο ισόγειο, ο επισκέπτης παρατηρεί το καράβι από το ύψος της ίσαλου γραμμής.
Ημίεργα του σκαριού και απτικές εφαρμογές για τα παιδιά, όπως το κωπηλατήριο, συνοδεύουν την παρατήρηση.
Η επίσκεψη τελειώνει με το πέρασμα από το πωλητήριο και το καφενείο του μουσείου. Το καφέ επεκτείνεται στον υπαίθριο χώρο. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί ανεξάρτητα από το μουσείο.
Η πλατεία και η μεγάλη επιφάνεια του νερού γίνονται μια υπαίθρια επέκταση του μουσείου. Ένας νέος δημόσιος τόπος εκδηλώσεων για την πόλη.
Το κτήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η Αργώ να μπορεί να βγαίνει από το μουσείο και να επιπλέει στην υδάτινη επιφάνεια της πλατείας εισόδου.