Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στα Μετέωρα

Τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πύλης – Μετεώρων, δρομολογούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση που οδηγεί στην προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη της περιοχής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς τόνισε (μεταξύ άλλων) τα εξής:

«Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κύριος Περιφερειάρχης, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO δεν είναι κάτι τυχαίο. Είναι μία πλατφόρμα, μία βάση, η οποία συγκεντρώνει όχι μόνο το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από Πανεπιστήμια, από Ιδρύματα, από Ερευνητικές Σχολές, αλλά συγκεντρώνει και το τουριστικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα έχουμε γεωλογικούς θησαυρούς, τους οποίους δυστυχώς για πολλά χρόνια τους παραμελούσαμε, ή απλώς τους αγνοούσαμε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει εδώ στην Θεσσαλία δεδομένου ότι ο κ. Αγοραστός, με τον οποίο συνεργαζόμαστε διαρκώς για πάρα πολλά θέματα και νομίζω συνεργαζόμαστε πάρα πολύ αποδοτικά, από την πρώτη στιγμή μας επεσήμανε πως τα Μετέωρα και η Πύλη πρέπει να μπουν στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Εμείς ανταποκριθήκαμε και χρηματοδοτούμε το φάκελο της υποψηφιότητας και μετά θα ενισχύσουμε με χρηματοδότηση και όχι μόνο και την αξιοποίηση, την ανάδειξη, την φύλαξη και τη σπουδαία δουλειά που θα γίνει σε αυτό το πρώτο γεωπάρκο της Θεσσαλίας. Ο γεωλογικός τουρισμός θεωρείται από τους ειδικούς ως μια από τις τρεις ανερχόμενες παγκοσμίως τουριστικές τάσεις, πιο ψηλά και από τον παραδοσιακό τουρισμό που ξέρουμε, της αναψυχής (ήλιος, θάλασσα, ξεκούραση). Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε, να χρηματοδοτήσουμε και να ενισχύσουμε πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας το θησαυρό Μετεώρων – Πύλης, που διαθέτετε εσείς, που διαθέτει όλη η Ελλάδα και ήρθε η ώρα να το διαθέσουμε σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (μεταξύ άλλων) δήλωσε:

«Μετά από μια μακρά διαδικασία τεχνικών συσκέψεων με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπογράφουμε σήμερα την Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου στα Μετέωρα και στην Πύλη. Έχουμε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και το πρωτόκολλο ενεργειών και προχωράμε στα επόμενα βήματά μας. Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τους εμβληματικούς βράχους. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι βαθιά αναπτυξιακά εργαλεία για τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλουν στην ανάμειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό και στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο Γεωτουρισμός είναι μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη κατηγορία τουρισμού με ιδιαιτέρως αυξημένη ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε αυξημένη ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη, μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας».