Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ελίκη του νομού Αχαΐας

Διαφορετικές χρονολογικές φάσεις του λατρευτικού κέντρου της αρχαίας αχαϊκής πόλης Ελίκης που καταστράφηκε από σεισμό το 373 π.Χ. αντιπροσωπεύουν σημαντικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων στο χωριό Νικολαίικα του νομού Αχαΐας, που βρίσκεται 7,5 χλμ. ανατολικά της πόλης του Αιγίου.

Συγκεκριμένα, στη θέση έχει ανασκαφεί ένας αψιδωτός γεωμετρικός ναός του 710 – 700 π.Χ., ένας πλίνθινος βωμός του 760 – 750 π.Χ., που ήταν το κέντρο της λατρείας πριν την κατασκευή του αψιδωτού ναού, καθώς και η κεράμωση από έναν μεταγενέστερο ναό του 550 π.Χ.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του διετούς ερευνητικού προγράμματος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο τη διερεύνηση των διαφόρων φάσεων του σημαντικού αυτού λατρευτικού κέντρου της αρχαίας πόλης Ελίκης, καθώς και των κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας της εποχής μέσα από τη μελέτη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και των προσφορών προς τη λατρευόμενη θεότητα.

Κατά την τελευταία ερευνητική περίοδο, που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020, ήρθαν στο φως τμήματα της κεράμωσης του αρχαϊκού ναού.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν το 2009 στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΘΝΟΣ», παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι ανασκαφές της αρχαίας Ελίκης, της πρώτης πρωτεύουσας της Αχαΐας.

Ρεπορτάζ για τις ανασκαφές έχουν «φιλοξενηθεί» σε δημοσιογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, όπως το BBC.

Η αρχαία Ελίκη δέσποζε στην Αχαΐα μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., οπότε υπέστη βαρύ πλήγμα από καταστροφικό σεισμό, ο οποίος εικάζεται ότι δημιούργησε και τσουνάμι, με αποτέλεσμα την καταβύθιση της πόλης και τη σταδιακή δημιουργία ενός μύθου αντίστοιχου της χαμένης Ατλαντίδας.

Δεκάδες αρχαιολόγοι την αναζήτησαν για πολλά χρόνια σε στεριά και θάλασσα, ενώ το 1988 ερευνήθηκε με sonar η θαλάσσια περιοχή.

Τελικά το 1995 ανακαλύφθηκαν τα πρώτα θαμμένα αρχαία τείχη της Ελίκης, ενώ από το 2000 και μετά η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως την αρχαία πόλη δίπλα στο χωριό Νικολαίικα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι στις ανασκαφές συμμετείχαν εθελοντικά δεκάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Κοπεγχάγης, Όσλο, Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ και Σίδνεϊ.

Πηγή: el.wikipedia.org


Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media