Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Μουσείο Ακρόπολης: 13α γενέθλια με 1 εκατ. επισκέπτες τον τελευταίο χρόνο

Η χρονιά που πέρασε (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2022) υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς η λειτουργία του προχώρησε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λαμβανομένων, φυσικά, υπόψη των περιορισμών που δημιουργούσαν εκάστοτε τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, μάλιστα για έναν οργανισμό που εξαρτάται αποκλειστικά από δικούς του πόρους, ο αριθμός των επισκεπτών του, Ελλήνων και ξένων, έφθασε σχεδόν στο 1.000.000.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης συμπλήρωσε 13 χρόνια λειτουργίας, καθώς εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009.

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς που πέρασε για το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν:

1. Η εκλογή του Καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη στη θέση του πρώτου Γενικού Διευθυντή του Μουσείου στις αρχές Ιουνίου 2021, από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

2. Η αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr, με φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο εξωτερικό.

Η αναβάθμιση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία του Μουσείου με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου – ΕΚΤ.

3. Πέραν των συνεχιζόμενων δράσεων των περασμένων ετών, το Μουσείο έκανε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία και τη νέα γενιά με μία σειρά δράσεων, όπως οι θεματικές παρουσιάσεις «Κρυφές ιστορίες διασποράς», «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα», «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας».

Άνοιξε τις πύλες του σε ειδικές ομάδες κοινού, με το πρόγραμμα για δομές προσφύγων «Ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους», ενώ δημιούργησε το φυλλάδιο εξερεύνησης για παιδιά και οικογένειες «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Παράλληλα, ανανέωσε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα προσφέροντας στα σχολεία εννέα θεματικές επιλογές και μία διαδικτυακή ξενάγηση.