Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Α. Γκερέκου: To yachting αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο εθνικού πλούτου

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) στον τομέα του yachting, «αυτόν τον τεράστιο πυλώνα του τουρισμού», υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στην έναρξη των διήμερων εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υachting, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η κα Γκερέκου σημείωσε ότι το yachting αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο εθνικού πλούτου, καθώς η μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, ο μοναδικός πολυνησιακός χαρακτήρας και το ωραιότερο «γαλάζιο» στον κόσμο καθιστούν δικαιωματικά την Ελλάδα ως τον κορυφαίο προορισμό για θαλάσσιες περιηγήσεις, διεθνώς.

Όπως ανέφερε «στον τομέα του yachting και ειδικότερα του mega yachting η πορεία της χώρας είναι θεαματική, αφού το 2019 αναδείχθηκε ως ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός σε ναυλώσεις μεγάλων σκαφών αναψυχής διεθνώς, το 2020 ως ο 2ος δημοφιλέστερος προορισμός, το 2021 κατέλαβε την πρώτη θέση με 24% μερίδιο αγοράς στις ναυλώσεις, ενώ το 2022 προβλέπεται επίσης εξαιρετικό, καθώς οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις αγγίζουν το 57% του υπάρχοντος στόλου».

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι, παρά τα ιδιαίτερα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα, χρειάζεται η περαιτέρω και διαρκής ανάπτυξη του δικτύου των μαρινών σε όλη την επικράτεια, η απελευθέρωση από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της διενέργειας ημερήσιων high end εκδρομών από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, η ενδυνάμωση των premium ημερήσιων εκδρομών που απευθύνονται σε υψηλού εισοδηματικού προφίλ επισκέπτες, η δημιουργία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κ.ά.

«Ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει με δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία», τόνισε η κα Γκερέκου και για το λόγο αυτό «τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο ΕΟΤ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είμαστε αποφασισμένοι να τον ενισχύσουμε».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού:

• Σχεδίασε μια μίνι καμπάνια για Yachting/Sailing/Diving, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «All you want is Greece»,

• Συνεργάστηκε με διεθνούς βεληνεκούς ψηφιακές πλατφόρμες για την ακριβή στόχευση του κοινού των high end επισκεπτών, όπου απευθύνεται ο τουρισμός θαλάσσιας περιήγησης.

• Συμμετέχει σταθερά στην BOOT του Ντίσελντορφ, τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση διεθνώς στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού,

•Το Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε μέρος στη γαλλική έκθεση θαλάσσιου τουρισμού Grand Pavois 2021, μία από τις πέντε κορυφαίες διεθνείς ναυτικές εκθέσεις στον κόσμο όπου η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα, ενώ τον Απρίλιο του 2022 θα συμμετάσχει στην κορυφαία διεθνή Β2Β έκθεση κρουαζιέρας SEATRADE CRUISE GLOBAL 2022.

Παράλληλα, όπως επισήμανε η Πρόεδρος του ΕΟΤ «τα τελευταία χρόνια προβάλλουμε σταθερά την Ελλάδα ως τον απόλυτο προορισμό πολυθεματικών και αυθεντικών εμπειριών, ενώ προωθούμε την έννοια του βιώσιμου τουρισμού με την ανάδειξη παρθένων, λιγότερο γνωστών προορισμών, που ελκύουν το σύγχρονο επισκέπτη και προβάλουν την Ελλάδα ως έναν βιώσιμο προορισμό, που σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό επιτάσσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, αυτό επιβραβεύει ο ταξιδιώτης σήμερα και αυτό απαιτεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αντίστοιχα κονδύλια: Την πλήρη τήρηση των αρχών της βιωσιμότητας και της «Γαλάζιας Οικονομίας» (Blue Economy), όπως έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός από τη Μασσαλία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030″».

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το 2022 ο θαλάσσιος τουρισμός και ο κλάδος του ελληνικού yachting θα είναι «καλοτάξιδοι και νικηφόροι».

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου παρευρέθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting όπου απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ανέπτυξε και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για διάφορα ζητήματα του εν λόγω κλάδου στην ομιλία της και στο πάνελ με θέμα «Υποδομές και Προοπτική».

Συγκεκριμένα στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στις προσδοκίες, αλλά και τις ευκαιρίες του θαλάσσιου τουρισμού και δη του ελληνικού yachting, ενώ επεσήμανε ότι το υπουργείο προχωράει συστηματικά στο μεταρρυθμιστικό έργο του επιχειρώντας να άρει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εν λειτουργία τουριστικών λιμένων, καθώς και να χωροθετηθούν νέοι.

Παράλληλα, η κα Αναστασοπούλου τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνουν σημαντικά εφόδια για την υλοποίηση θαλάσσιων υποδομών που απαιτούνται ώστε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στο άμεσο μέλλον στο θαλάσσιο τουρισμό ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά του διεθνώς.

Επιπροσθέτως, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων», που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2025, έχει ως στόχο πέρα από τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, (α) την ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων, ενεργειακά αποδοτικών, υποδομών, (β) τον εξορθολογισμό του κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου με στόχο τη δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης, αλλά και (γ) την εισαγωγή νέων προτύπων και σχημάτων διακυβέρνησης για τον τουρισμό.

Τέλος, η κα Αναστασοπουλου διευκρίνισε ότι επιμέρους στόχοι του έργου αποτελούν:

 

– Αναβάθμιση της υποδομής των τουριστικών λιμένων για την κάλυψη των προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος.

– Εστίαση στην πράσινη αναβάθμιση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης / χορήγησης πιστοποίησης πράσινων μαρίνων βάσει διεθνών προτύπων.

– Ψηφιοποίηση όλων των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων/ υπηρεσιών

– Αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media