Το ιστορικό κτήριο της Υπαίθριας Αγοράς στο Λακκί της Λέρου θα ανακατασκευαστεί με σκοπό την επαναλειτουργία του ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις).
Από το Γραφείο του Δημάρχου της Λέρου ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανάδειξη Υπαίθριας Αγοράς Λέρου» με δικαιούχο το Δήμο Λέρου και συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 2.014.800 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ 2014 – 2020.
Οι χώροι του μουσείου θα αναπτυχθούν σε πέντε επίπεδα:
– Ισόγειο: Υποδοχή, Ακαδημία που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία που θα επισκέπτονται το μουσείο, καθώς και κυλικείο με τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων.
– 1ος όροφος: O κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας, καθώς και στο δώμα του δεύτερου ορόφου.
– 2ος όροφος: O κήπος του μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
– 3ος όροφος: Θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου για την ιστορία της Λέρου.
– 4ος όροφος: Θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.
Επιπλέον, περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτηρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το κτήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.
Το Λακκί της Λέρου
Το Λακκί της Λέρου είναι ένα μέρος διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί κατακτητές το επέλεξαν το 1930 για να χτίσουν μία πόλη στις αρχές του ρασιοναλισμού, που όμοια της δεν υπήρχε αλλού.
Οι τουρίστες που καταφτάνουν στο νησί της Λέρου μένουν άναυδοι μπροστά στην ιστορία του λιμανιού της Λέρου και στον αρχιτεκτονικό του πλούτο. Οι περισσότεροι αδυνατούν να πιστέψουν πώς αντί να έχει μετατραπεί σε έναν προορισμό ιστορίας διάσημο σε όλο τον κόσμο, έχει αφεθεί κυριολεκτικά να καταρρέει.
Οι μεγάλοι δρόμοι, τα κινηματοθέατρο, ο Πύργος του Ρολογιού, με το κυκλικό αίθριο της Αγοράς, τα δημόσια κτήρια και τα παλατσίνα για τους αξιωματικούς, όλα σε μεταφέρουν στο Porto Lago του ’30, όπως οι Ιταλοί είχαν ονομάσει την πόλη που αποτελούσε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο, μοναδικό παράδειγμα της εποχής.
Η επιλογή του Λακκιού για να χτιστεί αυτή η πόλη δεν ήταν τυχαία. Από το 1912, οι Ιταλοί διάλεξαν αυτόν τον τόπο για να κατασκευάσουν την αεροναυτική τους βάση, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο, με ένα πολύ στενό άνοιγμα που λειτουργούσε ως το απόλυτο πλεονέκτημα.
Παράλληλα αποφάσισαν να φτιάξουν μια καινούργια πόλη, στα ιταλικά πρότυπα, αλλά με νέα, προωθημένη αρχιτεκτονική σύλληψη. Για αυτό το λόγο επιλέχθηκε ένας νέος ρυθμός, με το όνομα «Διεθνές Στυλ», από τους αρχιτέκτονες Α. Bernaditti και R. Petracco και το Λακκί μετονομάστηκε σε Porto Lago.

Το Λακκί την περίοδο της ιταλοκρατίας
Και όμως αυτός ο τόπος που θα έπρεπε να αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο – στολίδι της Ελλάδας, έχει εδώ και δεκαετίες παραδοθεί στην εγκατάλειψη και την παρακμή….
Πηγές: www.lerosnews.gr, www.rodiaki.gr, www.protothema.gr