Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Δημιουργία αγκυροβολίου 73 τουριστικών σκαφών στα Άλιντα της Λέρου

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα τεύχη και τους όρους δημοπράτησης του έργου «Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στα Άλιντα Λέρου».

Το έργο είναι  προϋπολογισμού 1,5 εκατ.  ευρώ.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Φορέας υλοποίησης του έργου, για λογαριασμό του Δήμου Λέρου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με βάση τη μελέτη, το αγκυροβόλιο θα κατασκευαστεί στη βορειοανατολική ακτή του όρμου των Αλίντων και θα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 73 σκάφη, μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά, μήκους από πέντε έως 30 μέτρα.

Προβλέπονται επίσης βοηθητικοί χώροι (γραφεία, αποθήκες, μηχανοστάσιο, δεξαμενή, τουαλέτες κλπ), καθώς η διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Στον όρμο των Αλίντων στα βορειοανατολικά της Λέρου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των τουριστικών σκαφών που αναζητούν θέση αγκυροβολίας, αφού η περιοχή είναι σχετικά προφυλαγμένη (ιδιαίτερα από τους βοριάδες) και θεωρείται ιδανική για την προσόρμιση των σκαφών των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών.

Ιδιαίτερα, κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη προσέλευση σκαφών από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές.

Καθώς πλέον έχει καταστεί πιεστική η ανάγκη εξυπηρέτησης πολλών σκαφών που επισκέπτονται το νησί, αλλά και των σκαφών των μόνιμων κατοίκων, αποφασίσθηκε η διαμόρφωση αγκυροβολίου.

Το αγκυροβόλιο θα είναι ελαφράς κατασκευής και θα κατασκευασθεί στην ανατολική ακτή του όρμου ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η αμμώδης παραλία στους λουόμενους, χωρίς να δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Οι νέοι μόλοι που προτείνονται θα είναι απλής κατασκευής, φιλικοί στο περιβάλλον και θα ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media