Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Σημαντικά έργα πολιτισμού στη Λέρο

Η αποκατάσταση και η επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου «Ξενοδοχείο Λέρος» (φωτογραφία) στο Λακκί της Λέρου, προϋπολογισμού 2.197.323 ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού, σειρά μελετών ωρίμανσης έργων στη Λέρο, προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, που αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και επισκεψιμότητα του Κάστρου του Παντελίου, στην αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι, του Αγίου Πέτρου στο Δρυμώνα και του Αγίου Ζαχαρία της Μερικιάς, καθώς και στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μπούρτζι.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αναλυτικότερα, το έργο αποκατάστασης του «Ξενοδοχείο Λέρος» προβλέπει ένα πλήρες ενεργειακά αποδοτικό κτήριο με πολιτιστικές χρήσεις και δημοτικό ξενώνα 20 δωματίων για φιλοξενία καλλιτεχνών.

Προβλέπονται, επίσης, πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και θερινός κινηματογράφος.

Το ξενοδοχείο «Λέρος» ή «Albergo Roma», όπως ήταν γνωστό κατά την ιταλική περίοδο, ανήκει στο συγκρότημα Δημαρχείο ή Municipio, θέατρο Giacomo Puccino, Albergo Roma και Αγορά ή Mercato, διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο μέσον της παραλίας του οικιστικού συνόλου Λακκί ή Porto Lago, της γνωστής στρατιωτικής βάσης των Ιταλών στα Δωδεκάνησα.

Το έργο της αποκατάστασης του Ξενοδοχείου αποτελεί αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Λέρου.

Οι μελέτες ωρίμανσης που αφορούν σε μνημεία της Λέρου είναι οι εξής:

1. Ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία, ανάδειξη και επισκεψιμότητα του Κάστρου Παντελίου (προϋπολογισμού 60.000 ευρώ).

Αφορά στη σύνταξη μελετών αρχιτεκτονικής στερέωσης και αποκατάστασης των οχυρώσεων του Κάστρου, δομικής αποκατάστασης των οχυρώσεων και στατικής επάρκειας των κατασκευών για την επισκεψιμότητά του, αρχιτεκτονικής ανακατασκευής του θεάτρου, καθώς και μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης για τη δημιουργία χώρου προβολής της διαχρονικής ιστορίας του Κάστρου.

2. Αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών: Αγία Κιουρά, Άγιος Πέτρος στον Δρυμώνα και Άγιος Ζαχαρίας στη Μερικιά (προϋπολογισμού 45.000 ευρώ).

3 Αποκατάσταση, διαμόρφωση και ανάδειξη του Φρουρίου Μπούρτζι (προϋπολογισμού 30.000 ευρώ). Περιλαμβάνει την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, τις μελέτες εφαρμογής στερέωσης, αποκατάστασης του οχυρού και διαμόρφωσης – ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τη μελέτη δομικής αποκατάστασης του φρουρίου.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media