Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (Τρίτη 31 Αυγούστου), η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Τουρισμού από το Χάρη Θεοχάρη στο Βασίλη Κικίλια.

 

Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είπε:

«Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Τουρισμό το νέο οικοδεσπότη του, τον αγαπητό Βασίλη Κικίλια.

Τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και εγώ, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Ομολογώ ότι δεν είναι εύκολο, συναισθηματικά, το να αποχωρώ σήμερα από το Υπουργείο Τουρισμού.

Όλοι εμείς, κάθε εργαζόμενος στο Υπουργείο Τουρισμού χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, κληθήκαμε να υπερβάλλουμε εαυτόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας και συνδεθήκαμε σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Προσωπικά νιώθω ευγνωμοσύνη, τιμή αλλά και υπερηφάνεια. Αφ’ ενός διότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη με στήριξε με την εμπιστοσύνη του στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε ποτέ ο Ελληνικός Τουρισμός.

Και είμαι υπερήφανος που οι επιδόσεις του κλάδου είναι εξαιρετικές -παρότι η πανδημία εξακολουθεί να πολιορκεί την ανθρωπότητα.

Φυσικά γνωρίζαμε ότι είμαστε προσωρινοί ένοικοι. Και το καθήκον μου, ήταν και είναι, να παραδώσω το Υπουργείο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το παρέλαβα.

Αμέσως μόλις αναλάβαμε καθήκοντα, το 2019, οι συνεργάτες μου κι εγώ αφοσιωθήκαμε στο έργο της εφαρμογής ενός διαφορετικού οράματος για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Θέσαμε μακροπρόθεσμους στόχους και επιδιώξαμε να κτίσουμε τα θεμέλια μιας υγιούς, καθ’ όλα σύγχρονης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Προωθήσαμε νομοθετήματα για τη θεσμική κατοχύρωση των DMMOs.

Ετοιμάσαμε σχέδιο για τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού, θεσμοθετήσαμε πλαίσιο για την διάδοση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ορειβατικός, ο καταδυτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες αναλάβαμε για τις καινούργιες τάσεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως το Glamping και τα ολοκληρωμένα θέρετρα με επίκεντρο το γκολφ.

Καθιερώσαμε ευνοϊκές συνθήκες για την κρουαζιέρα και το γιότινγκ.

Παράλληλα ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό, διοχετεύοντας κονδύλια που δεν είχαν κανένα προηγούμενο ως προς το μέγεθος. Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προσέφερε πολύ σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις.

Οι προοπτικές ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες ως το Μάρτιο του 2020. Κατόπιν ενέσκηψε δυστυχώς ο COVID-19. Μια επιδημία η οποία έπληξε κατ’ εξοχήν τον τουρισμό, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ανασυγκροτήσαμε τάχιστα τις δυνάμεις μας. Επιδοθήκαμε σε έναν πολυμέτωπο αγώνα, ώστε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών.

Να ταυτίσουμε το brand Ελλάδα με την ασφάλεια.

Επενδύσαμε στην προβολή της Ελλάδας, με πρωτότυπες καμπάνιες..

Αναβαθμίσαμε πλήρως την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέσαμε σε εντελώς νέες βάσεις τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής visitgreece app. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, καταγράφηκαν 2 εκατομμύρια downloads και οι ενεργοί χρήστες της επίσημης εφαρμογής του ΕΟΤ για smartphone ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Προσελκύσαμε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και με συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό -προσωπικά επισκέφτηκα χώρες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική τουριστική αγορά κλείσαμε στρατηγικές συμφωνίες.

Στο μέτωπο της υγειονομικής ασφάλειας καθαυτό, εφαρμόσαμε πρωτοποριακές μεθόδους και, χάρη στην ευσυνειδησία όλων, εργαζομένων και επιχειρηματιών, κάναμε την Ελλάδα παγκόσμιο υπόδειγμα ως προς την εφαρμογή των πλέον προηγμένων μεθόδων ελέγχου των κρουσμάτων στον τουρισμό.

Δεν ήταν τυχαίο που μας ζητήθηκε από ξένες κυβερνήσεις να μοιραστούμε την τεχνογνωσία που είχαμε κατακτήσει. Όπως δεν ήταν τυχαίες, βέβαια, οι διεθνείς βραβεύσεις τις οποίες απέσπασε η Ελλάδα.

Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους μας, όταν κληθήκαμε να παραλάβουμε το βραβείο «Global Champion Award» για τη διαχείριση της πανδημίας στον τουριστικό τομέα, το οποίο απένειμε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)

Όπως ήταν εξίσου εξαιρετική τιμή για εμένα η επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη, εκπροσωπώντας, φυσικά, την πατρίδα μου.

Το 2021, τολμήσαμε να ανοίξουμε την τουριστική αγορά πρώτοι από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας αποτυπώθηκε.

Μέχρι στιγμής, έχουμε υποδεχτεί στην Ελλάδα πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες. Η μέση δαπάνη ανά φιλοξενούμενο έχει αυξηθεί και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξες.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Ελληνικός Τουρισμός είναι πολλές και μεγάλες. Για παράδειγμα, θεωρώ ως εξόχως σημαντικό το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των έργων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Αγαπητέ Βασίλη Κικίλια,

Εκ μέρους όλων των συνεργατών μου, έχω την τιμή να παραδώσω σήμερα σε εσένα κάτι πραγματικά πολύτιμο:

Το brand Ελλάδα, που είναι πιο δυνατό από ποτέ. Πονέσαμε και δουλέψαμε γι’ αυτό, με κάθε ικμάδα δύναμης που μπορεί να είχαμε μέσα μας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με το ίδιο πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς, με το ίδιο πάθος.

Οι βραβεύσεις, οι επιτυχίες, κάθε κατάκτησή μας, μεγάλη ή μικρή, δεν πρέπει να διογκώνει τον πειρασμό του εφησυχασμού. Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια και, ευτυχώς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αποδείξει επανειλλημμένως ότι ξέρει να στέκεται γενναία στη μάχη και εν τέλει να αναδεικνύεται νικήτρια.

Μπροστά μας -μπροστά σου, Βασίλη Κικίλια- είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ένα ματς, αν θέλεις, όπως αυτά που έδινες στην αθλητική σου καριέρα, το οποίο όμως δεν λήγει ποτέ.

Εύχομαι ολόψυχα, κάθε επιτυχία στο έργο της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ευχαριστώ τη Σοφία Ζαχαράκη, την υφυπουργό που νιώθω τυχερός που συνεργάστηκα μαζί της.

Ευχαριστώ τη γενική γραμματέα Βίκυ Λοϊζου, την υπηρεσιακή γραμματέα Σταυρούλα Μηλιάκου.

Και δεσμεύομαι να είμαι δίπλα σας, σε οτιδήποτε και οποτεδήποτε μπορώ να φανώ χρήσιμος.

Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους του κλάδους, εργαζομένους και φορείς.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά για τον αγώνα που δώσαμε μαζί.

Δίπλα μου υπήρχαν συνεχώς άνθρωποι έτοιμοι να δώσουν την ψυχή τους για το κοινό καλό. Και γι’ αυτό θα είμαι απεριόριστα και αιώνια ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στη σημασία του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η εξέλιξη που έχει επιτευχθεί και να αξιοποιηθεί η υποδομή που υπάρχει ώστε να δομηθεί με όρους μέλλοντος το νέο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Τόνισε την αγαστή συνεργασία που είχε με τον κ. Θεοχάρη στο επίπεδο διαχείρισης της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι για το μέλλον και για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού δεν περισσεύει κανείς και κάθε συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media