Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας στις ψηφιακές τεχνολογίες σε τουρισμό & πολιτισμό

Η Eurobank και το egg – enter•grow•go επιλέχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας (ΣΣΚ) στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού, με φορέα αρωγό την Eurobank και διαχειριστή το egg, έχει τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia του Ε.Κ. Αθηνά.

Στο εν λόγω Cluster συμμετέχουν αρχικά, ως μέλη, δεκατρείς επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει και παρέχουν, ήδη, ολοκληρωμένες λύσεις αξίας και τεχνολογικά προϊόντα αιχμής στους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Επιδίωξη του Cluster είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου, τεχνολογιών διαδικτύου των πάντων, εφαρμογών κινητών έξυπνων συσκευών και άλλων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στον επισκέπτη.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Cluster κατέθεσαν (26 Μαρτίου 2021), συνεργατικά, projects που εστιάζουν στους εξής τομείς:

  • Βιωματική εμπειρία περιήγησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR, AI και VR.
  • Βελτίωση ταξιδιωτικής εμπειρίας και ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας φορέων διαχείρισης τουριστικών υποδομών.
  • Δυναμική σύνθεση και παροχή προσωποποιημένων τουριστικών προϊόντων για τουριστικές επιχειρήσεις (SaaS).
  • Δημιουργία ταξιδιωτικού διαδικτυακού B2B marketplace, το οποίο συνδέει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
  • Δημιουργία business simulation mobile app για smartphones, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται πτυχές της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
  • Αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού μέσα από ένα web app με δυναμική σύνθεση προσωποποιημένου ταξιδιού για σκάφη αναψυχής, skippers και agents, το οποίο προσφέρει στους τουρίστες έτοιμες ταξιδιωτικές επιλογές (Peer2Peer Trip Planning).

Τα projects, τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του Cluster και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του, διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας.

Από τις, συνολικά, δεκατρείς εταιρείες – μέλη του ΣΣΚ Τουρισμού & Πολιτισμού, οι οκτώ (8) είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί ενεργά από το egg και συγκεκριμένα οι Greeking.meKeeanoMentorMoptilSaMMySimpleappsTEKMON και Triparound.

Στο Cluster συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες FerryhopperMarketing GreeceTamasenco, Toulange και Santikos Collection.

Στόχος είναι, εντός διετίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων – μελών στο Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού, να υπερβαίνει τις 30, ενώ, στην παρούσα φάση, πέραν των επιχειρήσεων, συμμετέχουν, επίσης, υποστηρικτικοί οργανισμοί καινοτομίας, έρευνας και δικτύωσης, με έδρα στην Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των ψηφιακών τουριστικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ανέφερε σχετικά:

«Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών για τον ελληνικό τουρισμό, σε αυτήν την περίοδο της δυναμικής ανάκαμψής του, είναι καθοριστικός. Στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής, η ψηφιακή ανάπτυξη, η εκπαίδευση στον τουρισμό & πολιτισμό αλλά και η ενσωμάτωση καινοτόμων αλλά και πιο «πράσινων», με σεβασμό στο περιβάλλον, πρακτικών, αποτελεί μονόδρομο για όλους. Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και αντιπρόεδρος στο World Business Angel Women Leaders Forum (WBAF), στηρίζω με χαρά αυτές τις δράσεις της Eurobank & του egg και το Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό & Πολιτισμό».

Από πλευράς ΣΕΤΕ, ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου, δήλωσε:

«Για τη βιώσιμη ανάκαμψη του τουρισμού, καθώς και για την ενίσχυση της θέσης του τομέα, διεθνώς, είναι αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, την επαγγελματική εκπαίδευση & κατάρτιση και τη δημιουργία νέων προϊόντων. Για την επόμενη μέρα απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές επιχειρήσεων και προορισμών, υλοποίηση στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ και δημιουργία «έξυπνων λύσεων» για την εμπειρία του επισκέπτη. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει ενεργά στο νέο πλαίσιο συνεργασίας με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω του πρώτου Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό & Πολιτισμό».

Για την περαιτέρω υποστήριξη των εταιρειών – μελών του Cluster, επιπλέον καινοτόμοι οργανισμοί υποστηρίζουν την τεχνολογική ανάπτυξη των παραπάνω έργων, όπως το Ινστιτούτο Πληροφορικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, η Marine Traffic, η WebHotelier και η Workathlon.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media