Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η ψηφιακή στρατηγική του ξενοδοχείου σας στην εποχή του COVID-19: Ιδέες και προτάσεις

Καθώς έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά με την πανδημία COVID-19, o χώρος της φιλοξενίας και του ταξιδιού γενικότερα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Αναμονή όμως δεν σημαίνει αδράνεια. Οι καταστάσεις αλλάζουν και αυτό απαιτεί αλλαγή στρατηγικής από τα ξενοδοχεία τα οποία πρέπει να συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικό, χρήσιμο, ενδιαφέρον ακόμα και ψυχαγωγικό περιεχόμενο ώστε να διατηρήσουν την επαφή τους με τους πελάτες τους.

Η αναπροσαρμογή της digital marketing στρατηγικής λοιπόν δίνει έμφαση στο «brand awareness» και στο σωστό περιεχόμενο που θα φέρει traffic.

Ως προς τις διαφημιστικές καμπάνιες, εφόσον συνεχίζονται θα πρέπει να στοχεύουν σε μελλοντικές κρατήσεις, με πολύ χαλαρές πολιτικές ακυρώσεων και όχι πολύ επιθετικά μηνύματα.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Παρακάτω σας προτείνουμε πέντε ιδέες για την ψηφιακή στρατηγική σας για όσο διαρκεί η επιδημία του COVID-19

 

  • Δημιουργήστε στο επίσημο website σας μια σελίδα για το COVID-19

Τώρα που τα budget για τις διαφημιστικές καμπάνιες μειώνονται, είναι η ευκαιρία να δώσετε ώθηση στις οργανικές αναζητήσεις. Δημιουργήστε μια landing page στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας στην οποία θα αναφέρετε τα μέτρα που έχει πάρει το ξενοδοχείο λόγω της επιδημίας, είτε αυτά αφορούν σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (απολυμάνσεις, προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.ά.), είτε αφορούν σε αλλαγή της πολιτικής ακυρώσεων.

Δημιουργήστε αν θέλετε μια σελίδα με FAQ όπου θα απαντάτε σε πιθανές ερωτήσεις των πελατών σας ως προς τις κρατήσεις τους, ή την ημερομηνία ανοίγματος του ξενοδοχείου κλπ. Επίσης για λόγους SEO καλό είναι να αλλάξετε όλες τις καταχωρίσεις σας σε διάφορες πλατφόρμες ώστε να φαίνεται το ξενοδοχείο σας «temporarily closed».

 

  • Αλλάξτε τη στρατηγική στις διαφημιστικές καμπάνιες σας

Τώρα που το CPC είναι πολύ φτηνό λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, καλό είναι να συνεχίσετε τη διαφημιστική παρουσία σας έστω και με περιορισμένο budget, όμως, προσοχή: η προσέγγιση σας πρέπει να αλλάξει. Πολύ επιθετικές διαφημίσεις, offers και δυναμικά call-to-action μπορεί να ενοχλήσουν τους πιθανούς πελάτες σας αυτό το διάστημα και να φανούν άστοχα και άτοπα. Δώστε έμφαση στο brand awareness, δημιουργήστε traffic σε περιεχόμενο που μπορεί να έχει ενδιαφέρον και αξία για τους χρήστες σε αυτή τη φάση.

Ταυτόχρονα, εκμεταλλευτείτε το χαμηλό κόστος CPC στις metasearch πλατφόρμες για ξενοδοχεία, με διαφήμιση που θα σας δώσει χρήσιμη πληροφορία για το μέλλον, αλλά θα φέρει επισκεψιμότητα και engagement στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας.

 

  • Social media: Περιεχόμενο για τον προορισμό και δραστηριότητες για το σπίτι

Τώρα που μένουμε όλοι στο σπίτι και περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο online και, συγκεκριμένα, στα social media, αναζητούμε περιεχόμενο που θα μας χαλαρώσει, θα μας ψυχαγωγήσει, θα προσφέρει μια μικρή απόδραση από την τρέχουσα κατάσταση.

Παρόλο που το ξενοδοχείο σας είναι κλειστό είναι σημαντικό να διατηρήσετε την επαφή σας με τους πελάτες σας και να μοιράζεστε μαζί τους ενδιαφέρον, ποιοτικό περιεχόμενο. Μερικές ιδέες για δημοσιεύσεις:

  • Φωτογραφίες / βίντεο του προορισμού σας. Ωραίο περιεχόμενο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Visit Greece http://www.visitgreece.gr/ και στη σελίδα του Marketing Greece https://www.marketinggreece.com/content-library/stay-safe
  • Να ζητήσετε από τους πελάτες σας να μοιραστούν φωτογραφίες από αγαπημένες τους αναμνήσεις στο ξενοδοχείο σας
  • Συνταγές από τον σεφ σας
  • Συμβουλές προσωπικής περιποίησης για το σπίτι / tips ομορφιάς από το spa σας
  • Άλλο ενδιαφέρον ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο με άρωμα Ελλάδας. Βρείτε ιδέες στην πλατφόρμα Greece from Home https://www.greecefromhome.com/

 

  • Email στους πελάτες που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους

Φτιάξτε μια λίστα με τα email των πελατών που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους όλο αυτό το διάστημα. Όταν η κατάσταση με την επιδημία βελτιωθεί, και ενόψει του ανοίγματος του ξενοδοχείου στείλτε τους ένα email να τους προτείνετε να κάνουν νέα κράτηση δίνοντας τους και κάποιο κίνητρο, κάποια έκπτωση ή κάποια δωρεάν υπηρεσία (π.χ. θεραπεία spa, δείπνο κλπ).

Στο ίδιο πλαίσιο είναι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα να διατηρείτε την επαφή με τα μέλη του loyalty program σας.

 

  • Προωθήστε το social distancing με ένα δημιουργικό τρόπο

Σκεφτείτε έναν δημιουργικό τρόπο για να προωθήσετε την ανάγκη του social distancing και να μεταδώσετε ελπίδα στους πελάτες σας. Μπορεί να γίνει με κάποιο γραφιστικό, κάποια έξυπνη ανάρτηση στα social media σας. Το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσετε είναι ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση τώρα θα μας επιτρέψει σύντομα να ταξιδέψουμε ξανά!

Για να μπείτε στο πνεύμα, αν και πρόκειται για διαφορετικού βεληνεκούς καμπάνια, ένα ωραίο παράδειγμα σωστού και ελπιδοφόρου μηνύματος είναι η καμπάνια της Πορτογαλίας #CantSkipHope.

 

Δείτε το video


Ο Μηνάς Λιαπάκης είναι ο ιδιοκτήτης της EyeWide Digital Marketing Agency

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media