Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Μητρόπολης της Αθήνας

CATHEDRAL

Η Μητρόπολη της Αθήνας

 

Το 2016 θα είναι η χρονιά της οδού Μητροπόλεως για την Αθήνα, καθώς εκτός από το 5άστερο 223 δωματίων Electra Metropolis Hotel, που θα λειτουργήσει τον Ιούλιο στο κτήριο που μέχρι το 2007 στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, λίγο παρακάτω ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού.

Η Μητρόπολη της Αθήνας (Καθεδρικός Ναός), είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με ιστορία πάνω από 150 χρόνια, καθώς λειτούργησε πρώτη φορά το 1862.

Ο μεγάλος σεισμός του 1981 προκάλεσε φθορές στη Μητρόπολη. Από τότε άρχισαν οι μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών, όμως έως το 1999 δεν είχαν αρχίσει οι εργασίες. Ο σεισμός του 1999 στην Πάρνηθα, προκάλεσε νέο και το πιο καίριο πλήγμα στη Μητρόπολη. Οι έλεγχοι όμως που έγιναν ανέδειξαν και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, τα θεμέλια της Μητρόπολης είχαν πληγεί όχι μόνο από τους σεισμούς, αλλά υποχωρούσαν καθώς είναι χτισμένη στην κοίτη του Hριδανού ποταμού.

Τελικά οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2010, αφότου υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία. Μεταξύ των έργων που πραγματοποιήθηκαν ήταν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης για να αναδειχθεί ο «πλούτος» των τοιχογραφιών, μαρμάρων και γλυπτών της Μητρόπολης και ενισχύθηκαν με τόνους τσιμέντου τα θεμέλια της.

Η Μητρόπολη άρχισε να οικοδομείται το 1842. Λόγω οικονομικών προβλημάτων τα έργα καθυστέρησαν, τελικά εγκαινιάστηκε το 1862 και από τότε αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, αφού «φιλοξένησε» σπουδαίες θρησκευτικές τελετές (γάμους και κηδείες βασιλέων, πρωθυπουργών και άλλων σημαντικών προσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου), αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του κέντρου της Αθήνας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά 72 εκκλησίες κατεδαφίστηκαν για να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους στην οικοδόμηση της Μητρόπολης! Επιπλέον, ο επιβλητικός τρούλος της είναι καλυμμένος εξωτερικά με φύλλα χαλκού και το εσωτερικό της διακοσμείται με έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πότε θα δοθεί και πάλι σε πλήρη λατρευτική χρήση, αλλά και ως αξιοθέατο και μνημείο αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας στα μάτια των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.religiousgreece.gr, www.mixanitouxronou.gr, www.cnn.gr, www.exapsalmos.gr

Φωτογραφία: www.visitgreece.gr