Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Μειωμένη η κίνηση στα κάμπινγκς

CAMPING

Ενώ το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου οι αφίξεις στα ελληνικά κάμπινγκς κινούνταν σε θετικό επίπεδο, τον Ιούλιο η πτώση της κίνησης έφθασε κατά μέσο όρο το 40%, ενώ τις τελευταίες ημέρες η πτώση έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστό περίπου 20%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ, Κώστα Παπαδόπουλο.

Στα χαρακτηριστικά της περιόδου σημειώνει και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες, που έχουν μόνιμη εγκατάσταση σε κάμπινγκ πληρώνοντας σε ετήσια βάση, περιόρισαν τις ημέρες διαμονής και τις καταναλώσεις τους, ενώ λιγότεροι ήταν και οι διερχόμενοι πελάτες από την εγχώρια αγορά. Από την άλλη, αρκετοί ξένοι που επρόκειτο να διανυκτερεύσουν για πρώτη φορά σε ελληνικά κάμπινγκ, δίστασαν τελικά να έρθουν στη χώρα μας, φοβούμενοι για πιθανές ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα.

Επίσης, έλειψαν φέτος από τα ελληνικά κάμπινγκς και οι υψηλού εισοδήματος ξένοι επισκέπτες. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μπορεί για μεγάλη μερίδα επισκεπτών να αποτελεί μια χαμηλού κόστους επιλογή διακοπών, αλλά υπάρχουν και τουρίστες με οικονομική άνεση που τους αρέσει να μένουν σε κάμπινγκ. Άλλωστε, τα αυτοκινούμενα, με τα οποία πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας διανυκτερεύοντας σε κάμπινγκ, είναι αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστική περίπτωση ξένου τουρίστα, που επισκέφθηκε ελληνικό κάμπινγκ με αυτοκινούμενο αξίας περίπου 500.000 ευρώ, το οποίο είχε διαμορφώσει ώστε να μεταφέρει μαζί την Πόρσε και το σκάφος του. Επίσης, υπάρχουν παραδείγματα Σκανδιναβών τουριστών που ζητούν σε εστιατόρια κάμπινγκ αστακούς και άλλα πλούσια εδέσματα χωρίς να σκέφτονται τι θα πληρώσουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι ο ελληνικός προορισμός πρέπει και μέσω των κάμπινγκ να στοχεύσει στην προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση πρόσφατη απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των κάμπινγκς. Η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας με συγκεκριμένες προδιαγραφές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες 5 αστέρων κάμπινγκς στην Ελλάδα, καθώς από 295 κάμπινγκς που λειτουργούν στη χώρα μας τα 219 ανήκουν στην κατηγορία των 2 αστέρων, 39 είναι 3 αστέρων, 27 είναι 4 αστέρων και 10 ανήκουν στην κατηγορία με 1 αστέρι.

Κάθε χρόνο στα ελληνικά κάμπινγκς πραγματοποιούνται περίπου 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, εκ των οποίων 1 εκατ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέχρι πέρυσι οι διανυκτερεύσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr

Share Post