Ο καταδυτικός τουρισμός έχει κατατάξει την Αλόννησο μέσα στους πέντε πρώτους προορισμούς σε παγκόσμιο ενδιαφέρον, λόγω του μοναδικού ενάλιου θησαυρού της, του ναυαγίου της Περιστέρας, του Θαλάσσιου Πάρκου της φώκιας Μονάχους – Μονάχους και της μοναδικής πανίδας με κίτρινες και κόκκινες γοργονίες (κοράλλια) σε μεγάλη αφθονία σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο.
Οι καταδυτικές τοποθεσίες στην Αλόννησο, καθώς και τα γύρω ερημικά νησιά σίγουρα είναι μια εμπειρία αξέχαστη!
Η Αλόννησος – καταφύγιο πειρατών και στο σταυροδρόμι αρχαίων εμπορικών μονοπατιών – είναι ο λόγος που υπάρχουν πολλά ναυάγια κάτω από τα κρυστάλλινα νερά.
Το ναυάγιο της Περιστέρας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα εκτεθειμένα μέρη του ξύλινου ναυαγίου της Περιστέρας έχουν σαπίσει εδώ και καιρό, αλλά το εναπομείναν φορτίο αποτελεί ένα συναρπαστικό θαλασσινό τοπίο για τους δύτες.
Το πλοίο, το οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν μια μεγάλη αθηναϊκή φορτηγίδα που μετέφερε αμφορείς γεμάτους με κρασί, πιθανότατα βυθίστηκε προς το τέλος του πέμπτου αιώνα π.Χ.
Οι δύτες θα συναντήσουν μια τεράστια θέα με περίπου 4.000 αμφορείς.
Πολλά από τα αγγεία είναι άθικτα και έχουν γίνει το «σπίτι» για θαλάσσια σφουγγάρια και ψάρια που προσθέτουν απροσδόκητο χρώμα στη μονόχρωμη κεραμική.
Το ναυάγιο της Περιστέρας απέδειξε, ότι οι Έλληνες ήταν μπροστά από τους Ρωμαίους. Πριν από την ανακάλυψη του ναυαγίου, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα μεγαλύτερα πλοία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους γύρω στον 1o αιώνα π.Χ.
Αυτά τα πλοία μετέφεραν περίπου 1.500 αμφορείς και ζύγιζαν έως και 70 τόνους. Το ελληνικό πλοίο ναυπηγήθηκε περίπου τέσσερις αιώνες νωρίτερα, ζύγιζε 126 τόνους και μετέφερε πάνω από τη διπλάσια ποσότητα αμφορέων…
Διαβάστε περισσότερα στο: www.ertnews.gr