Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Αλόννησος: Ένα νησί και για το Φθινόπωρο

Η Αλόννησος, το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων, χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση πευκοδασών στα νοτιοδυτικά, τις πολλές επιλογές ζηλευτών παραλιών και την ομορφότερη Χώρα του νησιωτικού συμπλέγματος.

Αν λάβουμε υπόψη, ότι το Φθινόπωρο αποτελεί, μαζί με την Άνοιξη, την κατάλληλη εποχή για πεζοπορία και ότι στην Αλόννησο, υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών συνολικού μήκους περίπου 40 χλμ. τα οποία περνάνε από εκπληκτικές τοποθεσίες, καταλήγοντας συνήθως σε παραλίες για ένα ήσυχο μπανάκι, τότε συμπεραίνουμε ότι το λιμάνι, θα υποδέχεται για αρκετό καιρό ακόμα τουρίστες.

Στο Πατητήρι λειτουργεί από το 2001, το μοναδικό Μουσείο Πειρατείας στην Ελλάδα.

Παθιασμένος δύτης και σφουγγαράς ο Κώστας Μαυρίκης, συλλέγοντας αντικείμενα, από τα ναυάγια των πλοίων που κούρσευαν οι πειρατές της περιοχής, αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές, να στεγάσει σε ένα τριώροφο ιδιόκτητο κτήριο, το όνειρό του. Η γεωμορφολογία της περιοχής με τα πολλά νησάκια, τις σπηλιές και τους κλειστούς κόλπους, αποτελούσε ιδανικό ορμητήριο για τους πειρατές.

Σεντούκια, κανόνια, παλιοί χάρτες, μια σειρά από αντικείμενα, αλλά και εντυπωσιακό πληροφοριακό υλικό μας μεταφέρουν 400 χρόνια πίσω, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ψηλαφήσουμε όχι μόνο την πειρατική ιστορία της Αλοννήσου, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου.

Λίγο πιο πάνω από το λιμάνι, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Αλοννήσου «Ικος», αποτελεί την καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές του νησιού καμωμένες με αγνά υλικά. Το πρωί θα δοκιμάσετε ζεστές, τις εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, να πούμε ότι η στριφογυριστή τυρόπιτα που έχει καθιερωθεί ως Σκοπελίτικη, είναι δημιούργημα της Αλοννήσου.

Μυρωδάτα γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, σκαλτσούνια, μαρμελάδες, αλλά και ο περίφημος τόνος Αλοννήσου αποτελούν εγγυημένες επιλογές, που θα σας συνδέσουν πάλι με το νησί, όταν βρεθείτε μακριά του.

Τα διαυγέστατα γαλαζοπράσινα νερά που κυκλώνουν την Αλόννησο, απολαμβάνουν σε όλες τις παραλίες, οι τυχεροί ταξιδιώτες.

Απλά κάποιες διαθέτουν βότσαλα, άλλες άμμο, ενώ υπάρχουν και οι πιο απόκρημνες ή αυτές που είναι προσβάσιμες μόνο με πλεούμενο. Η συντριπτική τους πλειοψηφία συναντάται στη νότια και κυρίως στην ανατολική μεριά.

Θα είναι δύσκολη επιλογή, αλλά στο τέλος θα βρείτε την αγαπημένη σας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.travel.gr

Φωtογραφίες: www.alonissos.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post