Η εκτελεστική διευθύντρια ESG (Environmental, Social and Governance) του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, Ελένη Ανδρεάδη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το portal newsit.gr αναφέρθηκε στις πρακτικές βιώσιμης λειτουργίας, την εφαρμογή τους στα ξενοδοχεία και τη σημασία που έχουν για το μέλλον του τουρισμού.
Τα ESG κριτήρια αφορούν ενέργειες με επίκεντρο το Περιβάλλον (Environmental), την Κοινωνία (Social) και την Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance).
Όπως εξηγεί η κα Ανδρεάδη, ο όρος ESG έχει να κάνει με την ευρύτερη έννοια της αειφορίας και αυτό αφορά όλους μας.
Ο όμιλος Sani/Ikos έχει συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική βιωσιμότητας είναι μονόδρομος για το μέλλον του τουρισμού γι’ αυτό και τα 10 πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα που βρίσκονται στην ομπρέλα του σε Ελλάδα (Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω) και Ισπανία (Μαρμπέλα/Εστεπόνα), έχουν υιοθετήσει από νωρίς την «πράσινη» πολιτική.
Μεταξύ άλλων η κα Ανδρεάδη αναφέρεται στους στόχους για μηδενική κατανάλωση άνθρακα, μηδενικά πλαστικά απορρίμματα, μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή στα ξενοδοχεία του ομίλου και πώς μπορούν να επιτευχθούν.
Επιπλέον αναφέρεται στα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για άρδευση των κήπων με ανακύκλωση 100% του νερού, στους μηχανισμούς ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αλλά και στις ενέργειες για φροντίδα των οικοσυστημάτων και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, εξηγώντας τα οφέλη που προκύπτουν.
Όπως τονίζει, ο τουριστικός κλάδος μπορεί να πρωτοστατήσει στη μετάβαση προς ένα καλύτερο, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα.
Δείτε το video
Σημείωση:
Ο όμιλος Sani/Ikos έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη συμβολή του στην κοινωνία, το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), όπως η επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 (net zero στρατηγική), η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης (zero plastic) και τα μηδενικά απόβλητα (zero waste) για τις εγκαταστάσεις του μέχρι το 2024.
Όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες Sani/Ikos χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές με εγγυήσεις προέλευσης, ενώ ανακυκλώνεται το 100% των λυμάτων τους.