Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Κάμπινγκς: Μείωση 30% των κρατήσεων λόγω του μεταναστευτικού

CAMPING

 

Ισχυρό χτύπημα και στον κλάδο των κάμπινγκς επέφερε η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Κώστα Παπαδόπουλο, η εικόνα αδυναμίας διαχείρισης των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρουσίασε η χώρα τους πρώτους μήνες του έτους απέτρεψε μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών από το να επισκεφθεί τα ελληνικά κάμπινγκς.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης φθάνει μέχρι στιγμής το 30% σε σχέση με το 2015. Σε πολλά κάμπινγκς της χώρας καταγράφεται πτώση των αφίξεων από Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι κάνουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Επίσης, υποτονική ήταν η κίνηση στην αρχή της σεζόν από Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν μικρότερες δαπάνες, καθώς είθισται να μεταφέρουν προμήθειες από τις χώρες τους. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται, μέχρι στιγμής, η αγορά των Ελλήνων που επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε κάμπινγκ.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι τα κάμπινγκς είναι τρόπος ζωής για τους λάτρεις αυτής της μορφής διακοπών, ανεξάρτητα από το εισοδηματικό τους επίπεδο. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί χαμηλού κόστους ταξιδιωτική επιλογή, αλλά υπάρχουν και τουρίστες με οικονομική άνεση που τους αρέσει να διαμένουν σε κάμπινγκς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολλών Ευρωπαίων που διανυκτερεύουν στα ελληνικά κάμπινγκς με αυτοκινούμενα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 713.367 διανυκτερεύσεις από Έλληνες τουρίστες στα κάμπινγκς και 775.754 από ξένους.

Συνολικά, στη χώρα μας λειτουργούν 297 κάμπινγκς με δυνατότητα φιλοξενίας 80.738 ατόμων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα με τα περισσότερα κάμπινγκς, φθάνοντας σε αριθμό τα 71 και ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 59.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr

Share Post