Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ανοίγει το παλιό μουσείο της Ακρόπολης

Στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης (αριστερά στη φωτογραφία), που βρίσκεται πίσω από τον Παρθενώνα, στην άκρη του ιερού βράχου και το οποίο παραμένει κλειστό από το 2009, από τότε δηλαδή που άνοιξε το νέο μουσείο, θα ξεκινήσουν έργα με σκοπό τη μετατροπή του σε επισκέψιμο χώρο, με ανοικτά για το κοινό εργαστήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία του ιερού βράχου.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1874, ενώ το 1964 ακολούθησαν τροποποιήσεις.

Τα έργα αναβάθμισης του παλιού μουσείου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο με σκοπό να ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια.

Στις οκτώ αίθουσες με διαφορετικής χρονολόγησης υλικό η κάθε μία, θα συνδέονται πληροφορίες που αφορούν τη διαχρονική ιστορία του ιερού βράχου, από την αρχαϊκή εποχή, την κλασική και ρωμαϊκή εποχή, την τουρκοκρατία και τους περιηγητές, για να φτάσει ώς τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα και ώς τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο χώρος του παλαιού μουσείου δεν θα είναι ανταγωνιστικός στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά και θα αφορά μόνο την κτιριακή φάση του βράχου και όχι τα έργα τέχνης.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Γιώτας Συκκά στο kathimerini.gr.