Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: «Ακόμη μετράμε κεφάλια χάνοντας έσοδα»

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αφού ακόμη μετράμε κεφάλια χάνοντας έσοδα. Ακόμη κι αν δεχτώ την αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους έχει ανέβει σημαντικά, ενώ το κατά κεφαλήν έσοδο των καλών παλιών εποχών υπολείπεται σημαντικά. Με μία πρόταση, δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Αγγελόπουλου:

1. «Στα μάτια τόσο του Έλληνα πολίτη όσο και της κυβέρνησης ο τουρισμός περιλαμβάνει μόνο τους ξενοδόχους, τα λοιπά καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία και την κρουαζιέρα. Λέω συχνά ότι αυτό που καταγράφεται ως τουριστική δραστηριότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό που ονομάζω «οικονομία της φιλοξενίας». Στον τουρισμό αποδίδεται το 20% του ΑΕΠ, ενώ μην εκπλαγείτε αν δείτε στην οικονομία της φιλοξενίας το ποσοστό να εκτινάσσεται στο διπλάσιο. Κι αυτό γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνεται ένας ευρύτατος κύκλος επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων που αλληλεξαρτώνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 εκατ. άτομα απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό κλάδο, ενώ -με την ευρεία έννοια της οικονομίας της φιλοξενίας- ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επομένως, αυτό είναι το «επιχειρηματικό οικοσύστημα» πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε για να αλλάξουμε το αφήγημα της χώρας».

2. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αφού ακόμη μετράμε κεφάλια χάνοντας έσοδα. Ακόμη κι αν δεχτώ την αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους έχει ανέβει σημαντικά, ενώ το κατά κεφαλήν έσοδο των καλών παλιών εποχών υπολείπεται σημαντικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Καταλήγουμε να λέμε «και δόξα τω Θεώ», αλλά λαμβάνοντας υπόψη πόσα ξενοδοχεία βρίσκονται ανάμεσα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αναρωτιέται κανείς τι μέλλον μπορεί να έχει ένας κλάδος στον οποίο στηρίζεται η εθνική οικονομία, όταν αυτός είναι δομικά ασθενής. Με μία πρόταση, δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αγγελόπουλου στο kathimerini.gr.