Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Εξαιρετικό το άνοιγμα του Mount Athos Area KOUZINA 2016

Πιάτο από το μενού του restaurant Μύγδος

Πιάτο από το μενού του restaurant Μύγδος

 

Οι ορεινοί όγκοι του Χολομώντα, του Άθωνα και του Αριστοτελικού Βουνού ήταν οι πρωταγωνιστές της πρώτης εβδομάδας του Mount Athos Area KOUZINA 2016, το οποίο στις 15 Μαΐου άνοιξε πανηγυρικά τις πύλες του στο γαστρονομικό κοινό, προωθώντας παράλληλα τους «δρόμους του μελιού από το Χολομώντα μέχρι τον Άθωνα» ως τουριστική μορφή, απευθυνόμενη σε ειδικούς ταξιδευτές.

Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη «Αρχαιοελληνική Κουζίνα».

Η γιορτή ξεκίνησε από το Χολομώντα, όπου στο restaurant του παραδοσιακού καταλύματος «Βίραγγας» ο διάσημος Κύπριος chef Χρήστος Χριστοδούλου και ο Βασίλης Χαιριστανίδης προσέφεραν στο κοινό μενού τριών υπέροχων πιάτων, το οποίο ανέδειξε τη μανιταροπαραγωγή του ορεινού όγκου.

Στο δε restaurant «Μπακατσιάνος» το μενού του ίδιου chef αλλά και του Δημήτρη Πολύζου συνάντησε τα προϊόντα του δάσους, τα οποία συνδυάσθηκαν με εκλεκτό τοπικό οίνο και υπέροχη αρνιώτικη μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι).

Την επόμενη ημέρα στο restaurant «Μύγδος» της καταπράσινης Βαρβάρας ο chef Χρήστος Χριστοδούλου και η Αρτεμισία Βατάλη απογείωσαν τις γεύσεις των προϊόντων του Αριστοτελικού Βουνού, προσφέροντας μενού βασισμένο στα ντόπια προϊόντα: το μέλι, το τυρί, τις ζύμες, το κρέας, το πλιγούρι, τα φρούτα του δάσους και το ντόπιο κρασί.

Ακολουθώντας του δρόμους του Αριστοτελικού μελιού

Ακολουθώντας του δρόμους του Αριστοτελικού μελιού

Αμέσως μετά ο διακεκριμένος chef Δημήτρης Τσανανάς (του The Met Hotel, της Θεσσαλονίκης) και η Λουλουδιά Αλεξιάδου, οι οποίοι «συναντήθηκαν» στο restaurant «Ακρογιάλι» της Ολυμπιάδας, προετοίμασαν ένα εξαιρετικό μενού τεσσάρων «αριστοτελικών» πιάτων, το οποίο ανέδειξε τον τρόπο που «μπλέκονται» τα προϊόντα της αριστοτελικής θάλασσας με εκείνα της αριστοτελικής γης, αποτελώντας την πιο εναλλακτική γαστρονομική πρόταση της εβδομάδας.

Τέλος, ο Έλληνας νικητής του ιταλικού Master Chef, Σπυρίδων Θεοδωρίδης αλλά και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας παρουσίασαν στην κεντρική προβλήτα του οικισμού ένα εκπληκτικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας μύδια Ολυμπιάδας, βότανα από το Αριστοτελικό Όρος και ντόπιο γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας δύο Βρετανοί εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, έξι Κύπριοι και έξι Ιταλοί δημοσιογράφοι, μέσα από πολλές δραστηριότητες (εξερεύνησαν τα προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 βουνά, ακολούθησαν τα «βήματα» του Αριστοτέλη, παρακολούθησαν τον τρόπο παρασκευής ντόπιου βιολογικού τυριού, ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής μελιού στις ολάνθιστες πλαγιές κ.ά.), αποκτώντας τη γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία, γευόμενοι παράλληλα το άρωμα της αληθινής Ελλάδας, όπως αυτό απαντάται σε αφθονία στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το Mount Athos Area Kouzina 2016