Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Αξιοποιείται η διώρυγα του Ξέρξη στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής

Τη δημιουργία θεματικού επισκέψιμου πάρκου στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής με θέμα τη διώρυγα του Ξέρξη και με στόχο την καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής προωθεί η Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίησης Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη.

Η πρόεδρος της εταιρείας Μαρία Ελένη Ζαμάνη είπε:

«Προτείνω να έρθουμε σε επαφή με επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και με την Ιρανική πρεσβεία οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί η δράση με την οποία θα αναδείξουμε το μοναδικό προϊστορικό μηχανικό επίτευγμα της διώρυγας των Ν. Ρόδων που κατασκεύασε ο τότε αυτοκράτορας της Περσίας, Ξέρξης, δημιουργώντας ένα θεματικό επισκέψιμο πάρκο αφιερωμένο στον Ξέρξη, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α Δ.ΑΕ με είσοδο προς το κοινό και να συνδυαστεί σαν ολοκληρωμένη εκδρομή Άλσος Στάγειρα – αίθουσα 3d Ιερισσός – Πάρκο Ξέρξη Ν. Ρόδα».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Δείτε το video με πανοραμικά πλάνα

Η διώρυγα του Ξέρξη

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε κατά την αρχαιότητα στη Χαλκιδική. Κατά τους Μηδικούς πολέμους και συγκεκριμένα το 480 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης θέλησε να οδηγήσει τον πολυπληθή στόλο του από την Άκανθο στη Θέρμη (όπως ονομαζόταν τότε η Θεσσαλονίκη), αποφεύγοντας τον επικίνδυνο περίπλου του Άθωνα για να μην έχει την τύχη του στόλου του Μαρδόνιου μια δεκαετία πριν.

Έτσι, διέταξε και άνοιξαν μια διώρυγα που εκτεινόταν από τα σημερινά Νέα Ρόδα μέχρι την Τρυπητή και συνέδεε τον κόλπο της Ιερισσού με τον Σιγγιτικό κόλπο, όπου βρισκόταν οι πόλεις Άσσα, Πίλωρος, Σίγγος και Σάρτη που ήταν ήδη υποταγμένες στους Πέρσες.

Η διώρυγα, αν και αναφερόταν από τον Ηρόδοτο, ο οποίος μάλιστα περιέγραψε με σχετική λεπτομέρεια τις διαστάσεις της, αλλά και τον έγκριτο αρχαίο ιστορικό Θουκυδίδη, εντούτοις έγινε αντικείμενο αμφισβήτησης από τους ιστορικούς στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.

Η βασικότερη αμφισβήτηση προήλθε από τον Δημήτριο τον Σκήψιο, ο οποίος παρατήρησε ότι στη μια άκρη της αρχαίας διώρυγας υπήρχε σκληρό πέτρωμα, αδύνατο να εκσκαφθεί την εποχή της διάνοιξης, γεγονός που τον οδήγησε στο να πιθανολογήσει την ύπαρξη διολκού στο σημείο αυτό.

Γενικά η υπόθεση της διολκού, όπως και στην αρχαία Κόρινθο, υποστηρίχθηκε και από μερικούς άλλους συγγραφείς.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Ηρόδοτου, το έργο ο Ξέρξης το ανέθεσε στους Αρταχαίη και Βούβαρο. Λέγεται ότι ο θηριώδης Αρταχαίης, ξεπερνούσε όλους τους Πέρσες στο ανάστημα έχοντας ύψος σχεδόν 2,5 μέτρα και στεντόρεια φωνή.

Όμως, λίγο πριν τελειώσει η διώρυγα αρρώστησε βαριά και πέθανε, κάτι που ο Ξέρξης θεώρησε κακό οιωνό. Ο Αρταχαίης τάφηκε στην Άκανθο με μεγάλες τιμές.

Η διώρυγα σήμερα είναι θαμμένη. Έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή και το τοπίο μεταξύ των χωριών σε τίποτα δε θυμίζει την αρχαία τεράστια κατασκευή, αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή κοιλάδα στο κέντρο του ισθμού.

Η διώρυγα είχε μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος 30 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται στα 15 μέτρα.

Είναι ορατή από μεγάλο ύψος, αφού το σημείο έχει υποστεί καθίζηση. Το 2008 έγιναν έρευνες από Βρετανούς και Έλληνες μηχανικούς που έδειξαν την ακριβή της θέση και τις διαστάσεις της και κατέρριψαν τη θεωρία της διολκού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διώρυγα εγκαταλείφθηκε μετά τη διάνοιξή της…

 

Πηγή: www.halkidikinews.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media