Πέμπτη 2 Μαϊου 2024

Μελέτη: Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς το οποίο παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας, αποτελώντας μάλιστα μια από τις πιο ανθεκτικές μορφές τουρισμού σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Κάθε χρόνο περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε θρησκευτικούς τόπους, ενώ σχεδόν τρία δισεκατομμύρια στην παγκόσμια αγορά αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες σ΄ αυτό το είδος τουρισμού.

Σύμφωνα με το World Religious Travel Association, η ειδική μορφή του θρησκευτικού τουρισμού αποτελεί μια από τις ανθεκτικότερες μορφές τουρισμού ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Θρησκευτικού Τουρισμού εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μια αγορά που φτάνει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην παρακάτω διπλωματική εργασία με θέμα: «Ο Θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα. Η μελέτη περίπτωσης του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Ν. Ευβοίας», της Αγγελικής Χαντζηαντωνίου, γίνεται αρχικά παρουσίαση της σημασίας του θρησκευτικού τουρισμού ως μέσο θρησκευτικής, πολιτιστικής ή ιστορικής έκφρασης στις περιοχές της Ελλάδας που φιλοξενούν μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια μέσω της μελέτης που αφορά το προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο, διερευνάται η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη με στόχο τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων και πολιτικών ανάπτυξης ώστε η περιοχή να αναδειχτεί ως τόπος ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη διπλωματική εργασία της Αγγελικής Χαντζηαντωνίου για το θρησκευτικό τουρισμό.