Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σ. Ζαχαράκη: Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι χρονιά ανάκαμψης

«Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα» επεσήμανε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, κατά την τοποθέτηση της στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Η κα Ζαχαράκη σημείωσε ότι η πανδημία έπληξε κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας και την καθημερινότητα όλων και προκάλεσε «ελλείμματα» στην παραγωγική ζωή, στην οικονομία, στα δικαιώματα, γενικώς σε κάθε ανθρώπινη επαφή και δραστηριότητα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι, προοδευτικά, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

«Έχω την αίσθηση, όμως, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αυτόν που οδηγεί και πάλι στο φως μακριά από την κρίση, στην ελευθερία, αλλά και στην κανονικότητα, με σύμμαχους βέβαια τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα στο 2020, αλλά και το αγαθό που αλλάζει τα πάντα: Το εμβόλιο» είπε η Υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Ναι, είναι δύσκολη η συνέχεια. Και η μάχη απέναντι στον covid-19 δεν είναι μαραθώνιος, μοιάζει περισσότερο σαν μια άσκηση ορειβασίας. Και μαζί ξεπερνάμε μια μικρή κορυφή κάθε μέρα ατενίζοντας την ψηλότερη κορυφή και κάθε μέρα ατενίζουμε μια μικρή νίκη και προετοιμαζόμαστε. Προετοιμάζουμε την τελική νίκη, στη ζωή μας, στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα. Με προσοχή, με μέτρα, αλλά και με τη δύναμη που προσφέρουν τα διδάγματα της κρίσης».

Αναφερόμενη στον τουρισμό, η κα Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει «ισχυρές βάσεις» και το «απόθεμα δυναμικής» για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Σημείωσε, για την προηγούμενη χρονιά, το «διαβατήριο εμπιστοσύνης», που μετέφεραν οι επισκέπτες της χώρας μας στις δικές τους χώρες, μιλώντας για «τις συνθήκες ασφάλειας στις οποίες έζησαν» και για μια χώρα, την Ελλάδα, «που τηρούσε απαρέγκλιτα τους κανόνες» προφύλαξης από τον κορονοϊό και πρόσθεσε:

«Αναδείξαμε την Ελλάδα σε υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Και όλα αυτά, που προανέφερα, είναι πολύτιμες, υπερπολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον».

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ήδη παίρνει η ελληνική κυβέρνηση σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», για το οποίο, όπως είπε, συζητούν καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες και οργανισμοί.

Επίσης, υπογράμμισε τις επαφές που έγιναν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ένταξη ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, μέσω και υποτροφιών, αλλά και την προοπτική διοργάνωσης του πρώτου συνεδρίου της διαδικτυακής τουριστικής εκπαίδευσης του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης σημείωσε τις πρωτοβουλίες για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τις νέες αναδυόμενες ανάγκες της τουριστικής αγοράς, με ειδικότητες «που ενσωματώνουν στον τουρισμό χαρακτηριστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού» για έναν «κλιματικά ουδέτερο τουρισμό» και για την εξειδίκευση σε ειδικές μορφές τουρισμού.

Αναφέρθηκε, στο πρόγραμμα που τρέχει ήδη για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση των πόλεων, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτό.

Για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «μπορεί να αποτελέσει κόμβο ιατρικού τουρισμού» για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσόγειου, καθώς και γαστρονομικού και συνεδριακού τουρισμού, αλλά και προορισμό city break και συνεχάρη τις προσπάθειες της Περιφέρειας και των Δήμων σε αυτή την προοπτική.

Τέλος η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι παρά τις αντιξοότητες ο ελληνικός τουρισμός «στάθηκε όρθιος», χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου για τη συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του κλάδου.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media