Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση του Προέδρου Ξενοδόχων Ρόδου στη συνάντηση εργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), Μανώλης Μαρκόπουλος μίλησε στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου στο κτήριο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συζητήθηκαν οι δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Μαρκόπουλου

 

Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ,

Καλώς ήρθατε για μία ακόμη φορά στο Νησί μας! Σε ένα τόπο που είναι τόσο συνυφασμένος όσο κανένας άλλος με τον Ελληνικό Τουρισμό εδώ και 70 πλέον χρόνια.

Σε μια κοινωνία που το βράδυ της 22ας Ιουλίου αλλά και την επόμενη κρίσιμη μέρα, απέδειξε περίτρανα, ότι η φιλοξενία είναι τόσο έντονα τυπωμένη στο DNA της.

Αγκαλιάσαμε όλοι τους επισκέπτες μας που επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό που καταφέραμε η κρίση να γίνει ευκαιρία για διαφήμιση του Τουρισμού μας, διότι το κίνητρο ήταν πηγαίο, αγνό, ανιδιοτελές.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τη δική σας καθοδήγηση, τη συμβολή των Υπουργών που ήταν εδώ από την πρώτη ώρα, αλλά και την μέριμνα του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου μας, επέτρεψε πέρα από τη διαφύλαξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής να έχουμε αποσοβήσει και τον οικονομικό όλεθρο για την τοπική κοινωνία, αν χανόταν η σαιζόν που διανύουμε.

Για το πολύ μεγάλο τμήμα του Νησιού αυτό επετεύχθη όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία των αφίξεων τις τελευταίες 40 ημέρες.

Όμως επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω και κάποια στοιχεία για το τμήμα που επλήγει στο Νότιοανατολικό κομμάτι του Νησιού μας, το οποίο και συγκεντρώνει περίπου το 1/5 των κλινών του συνόλου.

Εξετάζοντας λοιπόν την περίοδο 22/07 – 21/08 η οποία σε μία κανονική σαιζόν ενώ είναι μόνο 31 ημέρες από τις 200 της σαιζόν αποδίδει κατά προσέγγιση το 25% του ετήσιου τζίρου τους.

Σε αντιπροσωπευτικό λοιπόν δείγμα 25 Ξενοδοχείων (εξαιρουμένων των 3ων που δεν θα επαναλειτουργήσουν φέτος)  η πτώση τη φετινή περίοδο στον κύκλο εργασιών τους για αυτή την περίοδο αγγίζει το 45,7% σε σχέση με πέρσι.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι λόγω πληθωρισμού οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 10% από τη μία χρονιά στην άλλη και με δεδομένο ότι τα κόστη ενός ξενοδοχείου δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά με μικρή η μεγάλη πληρότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η επίπτωση στον EBITDA τους θα είναι τέτοια, που κλονίζει την ομαλή λειτουργία τους, αν συνυπολογίσουμε και τα βάρη που δημιουργήθηκαν λόγω του 2020.

Με κάθε σεβασμό, αλλά μέτρα όπως ο κοινωνικός Τουρισμός και η επιμήκυνση, μπορεί αναμφίβολα να βοηθούν ευρύτερα το Νησί, αλλά είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού προϊόντος στη συγκεκριμένη περιοχή που η άμεση οικονομική στήριξη με τη μορφή επιστρεπτέας ή μή επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Εύβοιας (ΦΕΚ Β’5712/2021), κρίνεται ως εξαιρετικά αναγκαία.

Κε Πρωθυπουργέ,

Οι Ξενοδόχοι της Ρόδου, όπως αποδείξαμε εμπράκτως και με την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το Μάρτιο του 2020, αλλά και με αυτήν τον Αύγουστο του 2022, είμαστε άνθρωποι που μοχθούμε για το Νησί μας, την κοινωνία του και τη Χώρα μας!

Ας δώσουμε την ευκαιρία στους πληγέντες Συναδέλφους μας  να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία.