Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Θεσσαλονίκη: Υποψηφιότητα στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων γαστρονομίας της UNESCO

Μια θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (Creative cities of gastronomy network) διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας το μεγάλο πλεονέκτημα της γαστρονομίας που διαθέτει η πόλη, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της τουριστικής προβολής μέσω της γαστρονομίας.

Το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει ήδη καταθέσει το φάκελο προς την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO.

Στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative cities of gastronomy network) της Unesco μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 26 πόλεις από όλο τον κόσμο, όπως η Τοσκάνη, η Πόλη του Παναμά κ.ά.

Η υποβολή της υποψηφιότητας περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας φόρμας με 15 πεδία, στα οποία η εκάστοτε υποψήφια πόλη εκθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλεγεί.

 

 

Για να θέσει υποψηφιότητα μία πόλη θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο τομέας της γαστρονομίας της να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και να χαρακτηρίζει το αστικό κέντρο ή την ευρύτερη περιοχή της υποψήφιας πόλης

2. Να διαθέτει μία δραστήρια γαστρονομική κοινότητα με σημαντικό αριθμό παραδοσιακών εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ.

3. Να γίνεται χρήση τοπικών προϊόντων κατά την παρασκευή εδεσμάτων παραδοσιακής κουζίνας. Να γίνεται χρήση τοπικής τεχνογνωσίας και παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών και μεθόδων κατά την παρασκευή των εδεσμάτων.

4. Να διαθέτει παραδοσιακές αγορές τροφίμων και παραδοσιακή βιομηχανία τροφίμων.

5. Να διαθέτει σημαντική παράδοση στη διοργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ, διαγωνισμών και άλλων διοργανώσεων με σημαντική απήχηση αλλά και στην απονομή γαστρονομικών βραβείων.

6. Να επιδεικνύει σεβασμό προς το περιβάλλον και να προωθεί τη χρήση και κατανάλωση βιώσιμων, τοπικών προϊόντων.

7. Να προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας μέσα από τους εκπαιδευτικούς της θεσμούς και να συμπεριλαμβάνει προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών μαγειρικής.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χθες (07/06) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη μιας θέσης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, μεταξύ άλλων είπε:

«H Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η πόλη μας είναι πράγματι ένα σταυροδρόμι γεύσεων με μια μοναδική κουζίνα, που έχει διαμορφωθεί από ποικίλες επιρροές και πολιτισμούς ανά τους αιώνες. Η μίξη πολιτισμών, ανθρώπων, υλικών, αλλά και η αγάπη των Θεσσαλονικέων και των Μακεδόνων για το φαγητό μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο και πιστοποιημένο πλεονέκτημα της πόλης μας».

 

Πληροφορίες: www.voria.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media