Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το βελτιωμένο σχέδιο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

ASTIR6

 

Επανακατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει τη λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών, τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ – μπαρ, καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ προβλέπει ότι οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται.

Ακόμη, για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται στην Astir Beach, προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

Αν γίνει αποδεκτό το Προεδρικό Διάταγμα από το ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι ποσού 400 εκατ. ευρώ σε αραβοτουρκική κοινοπραξία εταιρειών.

Το Μάιο του 2015 το ΣτΕ είχε απορρίψει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, θεωρώντας ότι η κατασκευή 100 κατοικιών, αλλά και 13 – 15 πολυτελών διωρόφων επαύλεων, 2.000 τ.μ. η κάθε μία, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το κλειστό από το 2005 ξενοδοχείο Αφροδίτη, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά τη χερσόνησο Μικρό Καβούρι όπου βρίσκεται ο Αστέρας.

Έτσι, το ΕΣΧΑΔΑ αναθεωρήθηκε και δεν προβλέπει πλέον τη μετατροπή των bungalows σε 100 κατοικίες, ενώ το ξενοδοχείο Αφροδίτη θα κατεδαφιστεί και στη θέση του προβλέπεται η κατασκευή 15 κατοικιών, 1.000 τ.μ. η κάθε μία, από 2.000 τ.μ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Φωτογραφία: www.astir-palace.com