Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Το ρομπότ Περσεφόνη ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο της Αλιστράτης

«Γεια σας είμαι η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και σύζυγος του Πλούτωνα, θεά του κάτω κόσμου».

Με τα λόγια αυτά, το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας Περσεφόνη υποδέχεται καθημερινά από τον περασμένο Ιούλιο τους επισκέπτες του φημισμένου σπηλαίου της Αλιστράτης στις Σέρρες.

Η περιήγηση πλέον στο εσωτερικό του σπηλαίου, με τους μεγάλους θαλάμους και τις στοές που καλύπτονται με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιάζει και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, αφού η Περσεφόνη «μιλάει» 40 γλώσσες -ακόμη και αρχαία ελληνικά- ενώ μπορεί να ξεναγεί ταυτόχρονα σε τρεις, συνοδεύοντας τους επισκέπτες στα πρώτα 100 μ. της τουριστικής διαδρομής.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το ρομπότ δεν ενημερώνει μόνο και δίνει πληροφορίες για το -εξαιρετικής ομορφιάς- σπήλαιο, αλλά απαντάει και στις ερωτήσεις των επισκεπτών που συνοδεύει, εκπλήσσοντάς τους ευχάριστα.

Στο τέλος μάλιστα, πολλοί της «ζητούν» μία αναμνηστική selfie, που βέβαια δεν αρνείται.

Το ύψος της Περσεφόνης αγγίζει το 1,70 μ. και έχει «αυτονομία» κινήσεων για οκτώ ώρες.

«Φορτίζει», αργά το απόγευμα κάθε μέρα, μόλις το σπήλαιο κλείσει τις πύλες του.

Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και χρειάστηκαν εννέα μήνες για να πάρει «ζωή», αφού πρώτα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης, με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο και ποικιλομορφία χρωματισμών.

Η ηλικία του σπηλαίου υπολογίζεται γύρω στα 2.000.000 χρόνια και έχει 25.000 τ.μ. επιφάνεια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.travel.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media