Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Μια του Νότη δυο του Χιώτη» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ 100,3 με τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου
– Παρότι ότι ως ΣΕΤΕ είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις, μας εξέπληξε και εμάς η θετική τροπή που πήραν τα πράγματα Ιούλιο και Αύγουστο. Αν θέλετε ακόμα και στο θετικό μας σενάριο, που κάναμε εκεί γύρω στο Μάϊο, δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη, πραγματικά ο Ιούλιος και ειδικά ο Αύγουστος -τον Αύγουστο υπήρξαν περιοχές τουριστικοί προορισμοί οι οποίοι πέρασαν ακόμα και τα νούμερα του 2019. Αυτό προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι στα ετήσια έσοδα μπορεί να μην λέει πολλά, λέει όμως άλλα σημαντικά πράγματα. Λέει, καταρχήν, ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ θετικό momentum, είναι ο προορισμός της Μεσογείου ο οποίος μέχρι σήμερα τουλάχιστον με τα στοιχεία του EuroControl, έχει τη μικρότερη μείωση σε σχέση με όλους τους άλλους προορισμούς σε σχέση με το 2019. Έχει δηλαδή ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος αν θέλετε σε σχέση με τους άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θετικό. Το άλλο θετικό, είναι ότι με δεδομένο ότι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, τον Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, έχουμε σχεδόν τα 2/3 των ετήσιων τουριστικών εσόδων μας, όταν αυτό το τρίμηνο πάει καλά -και ήδη ο Ιούλιος Αύγουστος έχει πάει καλά, περιμένουμε τώρα να δούμε το Σεπτέμβριο- αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο μπορούμε να περιμένουμε ένα καλό νούμερο καλύτερο από αυτό που προϋπολογίζαμε, το οποίο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των πραγμάτων από εδώ και πέρα.
– Με τα σημερινά δεδομένα, όχι μόνο δεν είναι απίθανο, αλλά έχει φτάσει να είναι το βασικό σενάριο πλέον (το 2021 να είναι πάνω από το 50% των εσόδων του 2019). Αλλά θα εξαρτηθεί -το αλλά που βάζουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την εφαρμογή, την πανδημία, με το πως θα λειτουργήσουμε εμείς το επόμενο διάστημα, αλλά και πολιτικά πως θα μπούνε οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στο φθινόπωρο σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Tο τι θα γίνει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι πάρα πολύ σημαντικό και βέβαια τους επόμενους μήνες τους χειμερινούς, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός μπορεί στο μυαλό μας να είναι μια δραστηριότητα του καλοκαιριού, αλλά τα τελευταία χρόνια και με την ανάπτυξη που έχει στην Ελλάδα είναι πλέον μια δωδεκάμηνη δραστηριότητα. Και υπάρχουν πάρα πολλοί προορισμοί και αστικοί και ορεινοί χειμερινοί οι οποίοι παραμένουν κλειστοί από το Φεβρουάριο του 2020. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν φέτος αυτοί οι προορισμοί και θα λειτουργήσουν μόνο αν με κάποιο τρόπο ελεγχθεί η πανδημία και δεν πάμε στον περσινό χειμώνα. Προσωπικά, αν θέλετε την εκτίμησή μου, είναι ότι δεν θα πάμε, αλλά με προβληματίζει λίγο το πως θα χειριστούν την κατάσταση πολιτικά οι Ευρωπαϊκές χώρες. Και τι εννοώ με αυτό. Εννοώ σε ποιο βαθμό θα αρχίσουν να ξαναχρησιμοποιούν περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια προκειμένου να κρατήσουν πιο ασφαλή τον πληθυσμό τους και εντός συνόρων καραντίνες και τέτοιου είδους μέτρα.
– Γενικά μένουμε σε αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα ότι τα πράγματα έχουνε πάει πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε.
– Οι Έλληνες φέτος ταξίδεψαν πάρα πολύ και ένας από τους λόγους που υπήρχε συνωστισμός σε πάρα πολλά νησιά, αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς ήταν προφανώς και η παρουσία πολλών Ελλήνων. Ότι σας έλεγα μέχρι τώρα είναι να κάνει με το εισερχόμενο κομμάτι, γιατί όταν μιλάμε για έσοδα, εμείς ουσιαστικά αυτό μετράμε, το συνάλλαγμα το οποίο έχει την αξία του για την οικονομία. Το υπόλοιπο είναι εσωτερική κατανάλωση. Όχι ότι δεν έχει προφανώς αξία για τους επαγγελματίες του κλάδου στους προορισμούς, αλλά για τα μεγέθη της οικονομίας το σημαντικό είναι το συνάλλαγμα. Γιατί όταν μιλάμε για το 50% μιλάμε προφανώς για όλο το συνάλλαγμα.
– Φέτος οι Γάλλοι, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι οι πρώτοι σε αφίξεις οι οποίοι ήταν πάντα παραδοσιακά στη πεντάδα, αλλά φέτος είναι πρώτοι. Οι Άγγλοι έχουν υστερήσει πάρα πολλοί, γιατί ουσιαστικά άρχισαν να ταξιδεύουν τον Αύγουστο και πάλι περιορισμένα, οι Γερμανοί, προφανώς και είχαμε την ευχάριστη έκπληξη της Αμερικής -που δεν την περιμέναμε να σας πω την αλήθεια φέτος το 2021, αλλά ήταν μια τεράστια τονωτική ένεση
– Ξέρετε, η πανδημία δημιούργησε και ένα άλλο ζήτημα το οποίο το αντιμετωπίσαμε φέτος, γιατί σας λέω δεν περιμέναμε και αυτή την έξαρση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ότι υπήρχε τεράστιο θέμα ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή, πολλοί νέοι άνθρωποι στους 18 μήνες της πανδημίας εγκατέλειψαν τον τουρισμό και μπόρεσαν και βρήκαν απασχόληση σε άλλους τομείς της οικονομίας οι οποίοι υπέρ απέδωσαν στη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρχε λοιπόν ένα τεράστιο ζήτημα να βρεθεί κόσμος να δουλέψει φέτος και για έναν δεύτερο λόγο, ότι φέτος η σεζόν –ξέρετε παραδοσιακά η σεζόν ξεκινάει από τον Απρίλιο στους θερινούς προορισμούς- όταν ξαφνικά οι επιχειρήσεις είδαν τον Ιούλιο ότι χρειάζονται κόσμο, δεν μπορούσαν να βρουν κόσμο να δουλέψει. Και αυτό είναι ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε, το πρόβλημα της εξυπηρέτησης και της ποιότητας της υπηρεσίας το οποίο φέτος αντιμετωπίστηκε, γιατί ήταν τόσο μεγάλη η όρεξη των ανθρώπων να ταξιδέψουν και να βρεθούν επιτέλους ελεύθεροι σε μια χώρα με ήλιο, με ωραίους ανθρώπους, με ωραία φύση, κλπ αν θέλετε κρύφτηκε αυτό το πρόβλημα της ποιότητας της υπηρεσίας. Αυτό που δεν θα γίνει του χρόνου και του αντί χρόνου που θα μιλάμε πλέον για κανονικές συνθήκες. Αυτό είναι άλλη μια μεγάλη πρόκληση.