Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Γ. Ρέτσος: Ρεαλιστικό σενάριο τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν το 50% των εσόδων του 2019

 

Ένα σχετικά ρεαλιστικό σενάριο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό να φτάσουν έως το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, αναφέρει στο liberal.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

– Ο τουριστικός τομέας σε αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην ιστορία του. Και ακόμα και μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που ταξιδεύουμε, στην επιλογή προορισμών, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι οι επιπτώσεις στο επαγγελματικό ταξίδι – που λόγω της κατά κεφαλήν δαπάνης του και της διάχυσης του εισοδήματος είναι πολύ σημαντικό για τους προορισμούς – να έχουν και μόνιμα χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις και οργανισμοί που ενσωματώνουν στην πολιτική τους την εξ αποστάσεως συνεργασία δύσκολα θα την καταργήσουν εντελώς στο μέλλον, αν και η αναμφισβήτητη ανάγκη για προσωπική επαφή, σίγουρα θα επαναφέρει ένα μέρος του ταξιδιού στο μέλλον. Οι εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων, συναντήσεων κλπ. άμεσα προσαρμόστηκαν και υιοθέτησαν ψηφιακές /υβριδικές λύσεις, οι οποίες θα είναι παρούσες συμπληρωματικά και όταν επιστρέψει η «φυσική» συνάντηση. Είναι βέβαιο όμως, πως οι προορισμοί χάνουν έσοδα από αυτόν τον μετασχηματισμό.

Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, η κάθε κρίση είναι και ευκαιρία, όσο σκληρό και αν ακούγεται σε όσους βιώνουμε τις συνέπειες της. Και στην περίπτωση του τουρισμού σύντομα θα δούμε νέα προϊόντα και λύσεις που θα συμβαδίζουν με το νέο τοπίο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

– Σε κάθε κρίση γίνονται αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και αυτό είναι αναμενόμενο. Το είδαμε άλλωστε και στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει «ξεσκαρτάρισμα» / κύμα πτωχεύσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο τομέας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, με εμφανή τα αποτελέσματα περισσότερο για την προσεχή σεζόν. Και σε μία τέτοια πρωτοφανή κρίση, αυτού του μεγέθους, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα τα καταφέρουν. Χρεωκοπίες στον τουρισμό θα υπάρξουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι επίσης ότι θα υπάρξει και τάση συγχωνεύσεων και μεγαλώματος επιχειρήσεων.

 

– Με βάση ένα σχετικά ρεαλιστικό σενάριο και πάντα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φέτος η χώρα ενδεχομένως να μπορέσει να φθάσει έως το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Αυτό προκύπτει και από τις έως τώρα προβλέψεις μεγάλων tour operators, αεροπορικών εταιρειών και ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των εμβολιασμών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που έως τώρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Ήδη η Μ. Βρετανία έχει «ξανακλείσει» τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, σε μια κατεξοχήν περίοδο προγραμματισμού των καλοκαιρινών διακοπών. Οι παράγοντες αυτές μάλλον επιδεινώνουν τις προβλέψεις, παρά ενισχύουν τις προσδοκίες. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα.

 

– Η εξέλιξη της κρίσης, μας έχει διδάξει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις προβλέψεις μας και κυρίως, να προετοιμαζόμαστε πάντα για το δυσμενέστερο σενάριο.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο liberal.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media