Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Ρέτσος: Αγροτουρισμός και πολιτισμός τα πλεονεκτήματα της βόρειας Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος από τη Θεσσαλονίκη σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, εξέφρασε την άποψη ότι στη φετινή σεζόν βάσει στοιχείων του πρώτου τετραμήνου, τα έσοδα είναι οριακά αυξημένα και οι αφίξεις ακόμα πιο αυξημένες, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 1.000.000 επιπλέον αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το 2017 σε σχέση με το 2016.

«Στην κρίση αποδείχθηκε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορεί και στο μέλλον να βασιστεί στον τουρισμό, αρκεί να αρθούν τα μεγάλα βάρη που αναγκαστικά σηκώνει ο κλάδος. Πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρωθυπουργό θίξαμε το τεράστιο ζήτημα της υπερφορολόγησης, εξηγήσαμε την επιβάρυνση από τον υψηλό ΦΠΑ σε έναν κλάδο που είναι στην ουσία εξαγωγικός, ενώ για μία ακόμη φορά ζητήσαμε τη μη επιβολή του φόρου διαμονής από το 2018», είπε ο κ. Ρέτσος συμπληρώνοντας ότι «οι αντοχές του τουρισμού δεν είναι απεριόριστες».

Επίσης ανέφερε ότι σε σχέση με τη Χαλκιδική, «οι τέσσερις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας αποτελούν κομμάτι της άλλης Ελλάδας», δηλαδή της λιγότερο ευνοημένης, γιατί επηρεάσθηκαν αρνητικά, ο ιστορικός και θρησκευτικός τουρισμός και επίσης το επίπεδο των εσόδων, λόγω φιλοξενίας κυρίως Βαλκάνιων τουριστών με χαμηλή αγοραστική δύναμη συγκριτικά με άλλους.

Τέλος ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι οι βορειοελλαδικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δύο πλεονεκτήματα, τον αγροτουρισμό και το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα που πρέπει να αξιοποιήσουν για να αναπτύξουν νέα τουριστικά προϊόντα για να εισδύσουν με αυτά σε νέες αγορές.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Άννης Καρολίδου στο voria.gr