Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γ. Ρέτσος: Θετικές οι ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση – μειώνει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού ο φόρος διαμονής

Ο Γιάννης Ρέτσος, ο CEO της αλυσίδας Electra Hotels & Resorts και τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ανάρτησε ένα κείμενο στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις απόψεις του για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για τις ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και την αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Ρέτσου

«Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής. Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις.

Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δε θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής.

Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα».