Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου συζητήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.
Η κα Πηλείδου παρουσίασε στον κ. Πλακιωτάκη το πλάνο της Κύπρου για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως προς τις κυπριακές Αρχές για το λιμάνι του Πειραιά, ενώ είναι θετική και στην πιθανότητα ενδιάμεσου σταθμού (π.χ. Ρόδος).
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απάντηση της Κομισιόν για την κρατική επιχορήγηση (5 εκατ. ευρώ το χρόνο, από το κυπριακό Δημόσιο για τρία χρόνια) για την επανέναρξη του δρομολογίου.
Απ’ εκεί και πέρα, με την υποβολή των προσφορών στο διαγωνισμό που τοποθετείται γύρω στο Πάσχα, εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα είναι σε θέση το κυπριακό κράτος με την ακτοπλοϊκή εταιρεία να υπογράψουν συμβόλαια.
Το πότε θα αρχίσει το δρομολόγιο θα εξαρτηθεί από το μήνα υπογραφής της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι η ακτοπλοϊκή εταιρεία θα αποφασίσει από ποιο λιμάνι θα ξεκινήσει το δρομολόγιο (Λάρνακα ή Λεμεσός).
Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες.
Σε ό,τι αφορά τις συχνότητες της σύνδεσης, η ελάχιστη συχνότητα προβλέπεται να είναι μια φορά την εβδομάδα κατά τους μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο και μία φορά ανά δεκαπενθήμερο κατά τους υπόλοιπους μήνες.
Σημειώνεται ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσού και Αμμοχώστου), του Ισραήλ (Χάιφα) και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτού) και Αιγύπτου (Αλεξάνδρειας).
Το 2000 η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε γιατί είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης.
Πηγή: www.philenews.com