Σάββατο 21 Μαϊου 2022

ΠΟΞ: Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για τις ΑΣΤΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικές Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΞ

 

Προς
κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων
κο. Ευάγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) τελεί υπό κατάληψη εδώ και ένα μήνα.

Όπως γνωρίζετε, η ΑΣΤΕΚ, η οποία ιδρύθηκε το 1995 είναι μία τριτοβάθμια Σχολή που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και προετοιμασία στελεχών για τις ξενοδοχειακές κυρίως επιχειρήσεις.

Η ΑΣΤΕΚ και η ΑΣΤΕΡ, η αντίστοιχη Σχολή της Ρόδου, τροφοδοτούν σταθερά εδώ και δεκαετίες τον ξενοδοχειακό κλάδο με επαγγελματίες, ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Οι σπουδαστές εισάγονται στη Σχολή μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων και συγκεκριμένα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, εισήχθησαν στη συγκεκριμένη σχολή 136 σπουδαστές και σπουδάστριες, με υψηλές μάλιστα επιδόσεις.

Ωστόσο, οι ανωτέρω φοιτητές δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με τους φοιτητές των Σχολών του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. δεν παίρνουν πάσο, δεν έχουν στέγαση ή σίτιση, κ.ά.).

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι ανωτέρω σχολές παρότι υλοποιούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, παραμένουν αδιαβάθμιτες, καθώς το πτυχίο που απονέμουν, δεν έχει αναγνωριστεί σαν πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών και συνεπακόλουθα οι πτυχιούχοι τους αποκλείονται από μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Η πρόσφατη αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών των ΑΣΤΕ έδωσε την ελπίδα ότι αυτή η αδικία θα αποκατασταθεί, όμως δυστυχώς παραμένει και πολύ φοβούμαστε πως τελικά θα οδηγήσει τη συγκεκριμένη σχολή σε μαρασμό.

Η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία μας έχει θέσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος σε πρώτη προτεραιότητα, συμμετέχοντας τα τελευταία χρόνια και η ίδια ενεργά στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι επιχειρήσεις μας έχουν ανάγκη από ικανά και καλά καταρτισμένα στελέχη.

Θέλουμε οι νέοι μας να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ως μια συνειδητή επιλογή καριέρας και όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση. Η κατάσταση που επικρατεί κατά τα ανωτέρω στις ΑΣΤΕ δεν βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση…

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε η τουριστική εκπαίδευση να γίνει επιτέλους αντάξια της συμβολής του τουρισμού μας στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

 

Με εκτίμηση,

 

Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Μανώλης Τσακαλάκης

Γενικός Γραμματέας

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media