Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Νέα καθυστέρηση στη μεγάλη επένδυση στο Ξενία της Σκιάθου

Αγωγή κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημίωσης για αλλαγή στους όρους της σύμβασης, ετοιμάζεται να καταθέσει η εταιρεία ΤΕΝΑΜΑΡ, που έχει αναλάβει την ανακατασκευή και λειτουργία του Ξενία της Σκιάθου.

Περίπου 3,5 χρόνια μετά τη μακροχρόνια ενοικίαση του διατηρητέου Ξενία στις Κουκουναριές της Σκιάθου από το ΤΑΙΠΕΔ και την καταβολή από την πλευρά του επενδυτή 2,6 εκατ. ευρώ, o σχεδιασμός κινδυνεύει να «ναυαγήσει», εξαιτίας απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνεται, αλλά θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς η οριστική μελέτη του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΕΣΧΑΔΑ).

Με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και με πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η εταιρεία καλείται να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με βάση το φυσικό ανάγλυφο, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στο έργο. Η απόφαση προβλέπει ότι «όλες οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου θα πρέπει να ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το ύψος των αναλημματικών τοίχων το 1,5 μέτρο. Αντιστοίχως το πλάτωμα που δημιουργείται να έχει ελάχιστο πλάτος πέντε μέτρα. Τα παραπάνω, όταν είναι σε επαφή με τα κτήρια, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 της όψης στην οποία αντιστοιχούν και μέχρι καθαρού πλάτους 1.20 μ.».

Με αυτούς τους όρους, υποστηρίζει η ΤΕΝΑΜΑΡ δεν μπορεί να υλοποιηθεί η μελέτη και η επένδυση όπως έχει σχεδιαστεί, την ώρα που η εταιρεία περίμενε να περάσει ο φάκελος από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο εντός του μήνα και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν τηρηθούν οι όροι αυτοί, τα μισά μπανγκαλόους του έργου θα είναι υπόγεια!

«Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων του έργου, με την οποία χάνουμε και το 2018 για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο», επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας Ηλίας Ναθαναηλίδης.

Η ΤΕΝΑΜΑΡ ετοιμάζεται να προσβάλλει την απόφαση με «αίτηση θεραπείας», ωστόσο είναι σαφές ότι οι διαδικασίες οδηγούν πολύ πίσω το επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ και δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στους επενδυτές.

«Έχουμε την αίσθηση ότι μας μεταβίβασαν από το ΤΑΙΠΕΔ κάτι που δεν ήταν δικό τους με τους όρους να καθαρίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού». Όπως σημειώνουν, το υπουργείο Πολιτισμού βάζει όρους για τον περιβάλλοντα χώρο που δεν τους προέβλεπε η διακήρυξη. «Αν όταν δημοπρατήθηκε το έργο ξέραμε ότι υπήρχαν τέτοιοι όροι δεν θα επενδύαμε στο ξενοδοχείο», τονίζει η διοίκηση της εταιρείας.

Εκτός από τα 2,6 εκατ. ευρώ που είναι το τίμημα του έργου, η ΤΕΝΑΜΑΡ έχει εκτελέσει ήδη εργασίες άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και τη στήριξη του Ξενία που κινδύνευε να καταρρεύσει καθώς υπήρχαν σοβαρά στατικά προβλήματα στο κτήριο.

Το σχέδιο προβλέπει την ανακατασκευή του διατηρητέου Ξενία 2.500 τ.μ που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από τον ΕΟΤ και την κατασκευή δύο συγκροτημάτων κατοικιών δυναμικότητας 114 κλινών και επιπλέον 13 συνολικά μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε στο newmoney.gr.