Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, το Μουσείο της Ακρόπολης συμπλήρωσε εννέα χρόνια λειτουργίας. Με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, επιδιώκει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών του, πάντα ανοιχτό στις νέες τάσεις.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Παντερμαλή, για τη σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε πλέον το 1,5 εκατ. Ενδιαφέρουσα είναι η αύξηση των αγγλόφωνων επισκεπτών, που ξεπέρασαν κατά τι τους Έλληνες το 2017.
«Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι το ισχυρότερο μέσο προβολής αυτού του μουσείου στο εξωτερικό είναι η αυξανόμενη φήμη του. Όποιος είναι ευχαριστημένος από την επίσκεψή του εδώ επιστρέφει στη πατρίδα του και μιλάει για εμάς περιγράφοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία και όχι απλώς μια αισθητική απόλαυση. Το καλό μας όνομα, λοιπόν, φτιάχνεται από στόμα σε στόμα. Βεβαίως και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανανεωνόμαστε διαρκώς, λαμβάνοντας υπόψη μας τις ιδιαίτερες ανάγκες των επισκεπτών μας. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι οι ξένοι χαίρονται το σύγχρονο περιβάλλον και τις συνθήκες της ελεύθερης κίνησης μέσα στο μουσείο, αλλά και θα ήθελαν περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές. Οι Έλληνες, πάλι, θεωρούν τη συλλογή του μουσείου πολιτιστική τους κληρονομιά, μια προέκταση της ψυχής τους. Συνεπώς, είναι πιο ενθουσιώδεις μπροστά στα εκθέματα και η όποια κριτική τους σχετίζεται μάλλον με την εξωτερική μορφή του μουσείου, τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του», ανέφερε ο κ. Παντερμαλής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των εκθεμάτων για ευρεία χρήση στο Διαδίκτυο και ετοιμάζεται μια θεματική σειρά video που θα προβάλλουν την ψηφιακή ιστορία της Ακρόπολης.
Εκείνο, όμως, που θα αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός του 2019 είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που ξεκίνησαν φέτος για την ανάδειξη της ανασκαφής κάτω από το μουσείο, καθώς και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου με τα κινητά της ευρήματα. Έτσι, για τα δέκατα γενέθλιά του, το Μουσείο της Ακρόπολης θα αποκτήσει ένα νέο μουσειακό επίπεδο, κάτω από τη γη, προσφέροντας στους επισκέπτες του την εμπειρία της θέασης των αυθεντικών ερειπίων της αρχαίας Αθήνας.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μάρως Βασιλειάδου στο kathimerini.gr.