Το θέμα δεν είναι μόνο πόσοι περισσότεροι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών μας, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «business stories» της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου
1. «Ο υπερτουρισμός, είναι μια έννοια που έχει λάβει μεγάλη προβολή τους τελευταίους μήνες. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα φαινόμενο που είναι συγκεντρωμένο και χωρικά, τοπικά και χρονικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Επίσης ο υπερτουρισμός δεν πρέπει να συγχέεται με το «συνωστισμό», δηλαδή την απλή συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουριστών σε κάποιο αξιοθέατο.
Υπερτουρισμό έχουμε όταν ο τουρισμός διαταράσσει τη ζωή των μόνιμων κατοίκων, ή επηρεάζεται ένας φυσικός ή πολιτιστικός πόρος από τις μεγάλες τουριστικές ροές και όχι όταν απλά έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών. Τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και άλλα θέματα που μπορεί να συνδέονται με την έννοια του υπερτουρισμού, είναι κατά κύριο λόγο ζητήματα σχεδιασμού και προγραμματισμού των προορισμών και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται».
2. «Η τουριστική ζήτηση που υπάρχει για την Ελλάδα, μπορεί κάλλιστα να απορροφηθεί, προσφέροντας απασχόληση και εισόδημα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Μεμονωμένα ζητήματα που τυχόν παρουσιάζονται σε κάποιους προορισμούς, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, από την Πολιτεία.
Παράλληλα, όμως πρέπει να μεριμνήσουμε και για το μέλλον, δρομολογώντας τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση των υποδομών, αλλά και μικρότερου ύψους επενδύσεις, που θα υποστηρίξουν τη δημιουργία συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων. Έχουμε καταγράψει τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί ανταγωνιστικοί μας προορισμοί, στους οποίους έχουν λάβει διαστάσεις τέτοιου είδους φαινόμενα εν μέσω της αιχμής της σεζόν και θέλουμε μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων, να αποφευχθεί κάτι ανάλογο τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας».
3. «Το θέμα όμως για εμάς, δεν είναι μόνο πόσοι περισσότεροι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να βελτιωθούν και άλλα σημαντικά τουριστικά μεγέθη, όπως για παράδειγμα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών μας».
4. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, πέραν της αιχμής της σεζόν. Η επιμήκυνση της σεζόν, ωστόσο, δεν είναι μία υπόθεση που αφορά μόνο το υπουργείο Τουρισμού. Θα πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τον ιδιωτικό τομέα, για να διαμορφωθεί το μείγμα εκείνο των ενεργειών που θα ανοίξει σε μόνιμη βάση τη σεζόν για τη χώρα μας».
5. «Η τουριστική κίνηση από την εσωτερική αγορά, έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, ως αποτέλεσμα της κρίσης που έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα για ταξιδιωτικές αποδράσεις. Αρκεί να αναφέρω πως η δαπάνη των Ελλήνων για ταξίδια το 2008 ήταν περίπου 3,9 δισ. ευρώ και σήμερα είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο «business stories» της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στο newmoney.gr.