Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Γιάννης Ρέτσος: «Από τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν ξενοδοχεία και ανάλογα με τη δουλειά»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Απριλίου 2021, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM Parapolitika με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, μεταξύ άλλων είπε:

 

– Πρέπει για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, τουριστικά τουλάχιστον, να ξεχάσουμε το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Δεν πρόκειται να προκύψει κάτι, διότι η διεθνής συγκυρία θα είναι τέτοια που δεν θα προκύψει κάτι.

 

– Η κυβέρνηση καλά έκανε και έβαλε μία ημερομηνία (14 Μαΐου), γιατί πρέπει, ο τουρισμός είναι μια τεράστια αλυσίδα, πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

– Απαντώντας στην ερώτηση: «Η κυβέρνηση έβαλε δύο ημερομηνίες. Η μία είναι η επίσημη, 14 Μαΐου, όπου ανοίγει ο τουρισμός και η δεύτερη, είπε η κα Ζαχαράκη (υφυπουργός Τουρισμού) ότι πιλοτικά θα ανοίξουμε και από μέσα Απριλίου», απάντησε:

Εντάξει, το «πιλοτικά» εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει σαν έκφραση. Διότι δείχνει πείραμα. Και δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο του διεθνούς τουρισμού. Να μιλήσουμε επαναλαμβάνω ρεαλιστικά, ότι καλώς μπαίνει μία ημερομηνία, 14 Μαΐου, η οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το επόμενο διάστημα, διότι πρέπει να περάσει το μήνυμα στους διεθνείς tour operators, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ., ότι μπορεί να αρχίσουν κάποιον προγραμματισμό για την Ελλάδα μετά τα μέσα Μαΐου.

 

– Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όταν αρχίσουν να βλέπουν πιθανότητα να έχουν δουλειά. Το βλέπω αυτό το πράγμα μετά τον Ιούνιο. Δηλαδή από τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν να ανοίγουν ξενοδοχεία και ανάλογα με τη δουλειά, διότι και όλα θα γίνουν σε στάδια, μην περιμένετε να πατηθεί ένα κουμπί.

 

– Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες οι υγειονομικές στην Ελλάδα, από τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου και μετά, μπορεί για παράδειγμα να αρχίσουμε να βλέπουμε εσωτερικές μετακινήσεις, Έλληνες δηλαδή και μπορεί να δούμε και Ισραηλινούς. Για κόσμο από το Ισραήλ έχει ήδη αρθεί η καραντίνα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ο κόσμος αν επιθυμήσει να έρθει Ελλάδα, μπορεί να έρθει χωρίς καραντίνα. Το ερώτημα είναι, γιατί να έρθει με τα πάντα κλειστά. Δεν θα έρθει. Όταν όμως ανοίξει η εστίαση, ανοίξουν τα μαγαζιά, φαίνεται η εικόνα καλύτερη, τότε μπορεί να έρθουν οι Ισραηλινοί πριν τις 14 Μαΐου, μπορεί να γίνει από τα τέλη Απριλίου, δεν το ξέρουμε αυτό.

 

– Είναι καλό ότι οι προσδοκίες προσγειώθηκαν, γιατί ο προϋπολογισμός θυμίζω προέβλεπε το 60% των εσόδων του 2019, το οποίο είναι ένα ποσό γύρω στα 11 – 11,5 δισ. Καλώς ο πρωθυπουργός έθεσε το όριο στο στόχο του 50%. Ο ΣΕΤΕ είχε πει το 50% αν θυμάστε ήδη από το Νοέμβριο του 2020. Αυτή τη στιγμή εκείνο που λέμε είναι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, γιατί μην ξεχνάτε αυτό που σας είπα και στην αρχή, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οτιδήποτε πούμε τώρα, μπορεί αύριο να είναι άκυρο. Να έχει αλλάξει και να αλλάξει πάλι.

 

– Αυτή τη στιγμή το να πει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα να κινηθούμε σε ένα εύρος μεταξύ 40% και 50% των εσόδων του 2019 που σε απόλυτο νούμερο είναι από 7,5 έως 9 δισ., ακόμα είναι εφικτό. Δεν έχει χαθεί αυτός ο στόχος, μπορεί να επιτευχθεί. Τώρα, πόσο κοντύτερα θα είμαστε στο 40% ή στο 50%, προφανώς είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο θέμα. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε στο 50% και να το ξεπεράσουμε αν γίνεται. Αλλά δεν είναι στο χέρι μας.

 

– Όλα θα εξαρτηθούν από τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί, μέχρι σήμερα που μιλάμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αποτύχει. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Αν όμως εξελιχθούν τα πράγματα Απρίλιο, Μάιο, έτσι όπως προβλέπονται οι παραδόσεις των εμβολίων στα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί το σύστημα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, λειτουργεί πάρα πολύ καλά των εμβολιασμών. Εμβόλια είναι αυτά που λείπουν. Αν λοιπόν έρθουν τα εμβόλια, αν υπάρχουν εμβόλια στις αγορές οι οποίες είναι οι βασικές μας και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δούμε ξαφνικά τον Ιούνιο ένα τείχος ανοσίας τέτοιο που να έχει ανακόψει την πανδημία, τότε τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά το Α και το Ω σε όλη αυτή την ιστορία, είναι η πανδημία και η εξέλιξή της.

 

Φωτογραφία: www.facebook.com/setegreece

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media