Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Γ. Ρέτσος: Το στοίχημα είναι να δουλέψει ο τουρισμός και το Φθινόπωρο

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM Parapolitika με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

– Ο ΣΕΤΕ από το τέλος του 2020, έκανε την εκτίμηση ότι ένας στόχος για το 2021, αν και εφόσον τα πράγματα τότε θα εξελίσσονταν ομαλά, θα ήταν ένα 50% του 2019. Από τότε, θα το έχετε παρατηρήσει νομίζω, δεν έχουμε ξαναμιλήσει για νούμερα. Και δεν έχουμε ξαναμιλήσει για νούμερα, γιατί τη χρονιά που διανύουμε, δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία εκτίμηση. Το Μάιο που ξεκινούσαμε, μόλις είχε αν θέλετε γκρεμίσει το 3ο κύμα και ήμασταν πάρα πολύ απαισιόδοξοι, γιατί βλέπαμε πόσο πολύ θα επηρεάσει τα πράγματα και πόσο ο σχεδιασμός μας έχει ανατραπεί. Ξαφνικά τον Ιούνιο, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα από ότι το βλέπαμε και εκεί που ξεκινήσαμε να αναθεωρούμε προς τα πάνω, ήρθε το 4ο κύμα και ανέτρεψε εκ νέου τα πράγματα.

 

– Το στοίχημα δεν είναι να δουλέψει ο Αύγουστος. Εγώ σας λέω υποθετικά ότι ο Αύγουστος πάει καλύτερα από κάθε προσδοκία. Η οικονομία μας και ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

 

– Χαμηλά τον πήχη, να μείνει η χώρα ανοιχτή, να μείνει η χώρα ανοιχτή από έξω προς τα μέσα. Γιατί εγώ είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας δεν θα ξανακλείσει. Δεν έχει το περιθώριο να ξανακλείσει. Αλλά αν σε κλείσουν, δηλαδή αν ξαφνικά αρχίσουν να μπαίνουν σε καραντίνα για παράδειγμα λόγω επιδείνωσης των υγειονομικών από ξένες αγορές, τότε είναι πρόβλημα. Άρα λοιπόν, σε αυτό θα πρέπει να κάνουμε εμείς ότι μπορούμε για να μην ξεφύγουμε.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

– Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχουμε εννέα πτήσεις από πέντε διαφορετικές αμερικανικές πόλεις, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, ούτε στα χρόνια προ της πανδημίας. Αυτό συνεχίζεται. Θεωρώ ότι μετά τον κορονοϊό, μετά το τέλος της πανδημίας, θα διανύσουμε μία χρυσή δεκαετία, όσον αφορά τους Αμερικανούς επισκέπτες στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είμαστε αγαπημένος προορισμός, έχουμε γίνει αγαπημένος προορισμός και αυτό ήταν στα πολύ θετικά που παρατηρούμε μέχρι στιγμής στην εξέλιξη αυτής της χρονιάς.

 

– Υπάρχουν προορισμοί και ειδικά μικροί προορισμοί, κυρίως μικρά νησιά των Κυκλάδων, οι οποίοι λειτουργούν κυρίως με Έλληνες. Αλλά όταν μετράς τουριστικό έσοδο, μετράς το συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Και αν δεν έχεις αυτή την κρίσιμη μάζα, η οποία λείπει από την οικονομία μας, είναι λίγο αδιάφορο στο τέλος της ημέρας για το σύνολο της οικονομίας μας, αυτές οι κατά περίπτωση καλύτερες επιδόσεις. Προφανώς είναι πάρα πολύ καλές για τους προορισμούς αυτούς, δεν το συζητάω και για το πώς θα περάσουν το χειμώνα και το υπόλοιπο της χρονιάς. Αλλά ακόμα λείπει από την οικονομία μας και τον τουρισμό μας αυτή η κρίσιμη μάζα. Μένει να δούμε στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα γίνει ένας κατ’ αρχήν λογαριασμός για το τι έχει γίνει, αν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τους στόχους.

 

– Χρειάζονται πρωτοβουλίες, έχουν ήδη αναληφθεί, για παράδειγμα η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει πλέον το rapid test με δαπάνη του ανεμβολίαστου εργαζόμενου, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά νομίζω θα έρθουν και άλλες το επόμενο διάστημα. Θα σας πω ένα παράδειγμα, ότι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλουν να έχουν ένα βιβλιάριο υγείας θεωρημένο, το οποίο έχει μία σειρά μέσα εξετάσεων και εμβολίων που είναι προαπαιτούμενα. Γιατί λοιπόν να μην είναι και το εμβόλιο COVID ένα από αυτά. Αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα και την κατάλληλη χρονική στιγμή θα προχωρήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media