Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το Μάρτιο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάνης Ρέτσος, απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, με θέμα την τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2019.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ρέτσου

 

Προς τους

κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

 

Κοινοποίηση: κα Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Εργασίας

κ. Αθανάσιο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

 

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2021

 

Θέμα: Σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Μάρτιο 2021

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Με την με αριθμό 9500/322 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 821) προβλέπεται πως προκειμένου οι πληττόμενες επιχειρήσεις να θέτουν κατά τη διάρκεια του μηνός Μαρτίου 2021 τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους σε αναστολή, θα πρέπει να «έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ».

Έχουμε και εμείς τονίσει την ανάγκη τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων να είναι πλέον πιο στοχευμένα και να δίνεται προτεραιότητα στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία.

Ωστόσο, ο τρόπος προσδιορισμού των επιχειρήσεων που πλήττονται δεν μπορεί να συνδέεται με το χρόνο έναρξης εργασιών ή τον χρόνο ίδρυσης υποκαταστήματος, αλλά μόνο με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το έτος 2019.

Λόγω της ραγδαίας ανόδου του τουρισμού μέχρι και το έτος 2019, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών ή άνοιξαν νέα υποκαταστήματα από το έτος 2018 και μετά.

Οι επιχειρήσεις αυτές, ενώ παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 70% – 80% σε σχέση με το 2019, εξαιρούνται του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους για το μήνα Μάρτιο. Αντίθετα, εντάσσονται κανονικά σε αυτό επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μηδενικές μειώσεις.

Αντιλαμβάνεστε πως εν μέσω lockdown, με απαγόρευση μετακινήσεων σε ισχύ και υποχρεωτική καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό, οι τουριστικές επιχειρήσεις (ανεξάρτητα του χρόνου έναρξης εργασιών) δεν έχουν αντικείμενο δραστηριότητας – είναι κλειστές ή τυπικά ανοικτές.

Το προσωπικό τους, λοιπόν, που με βάση την ανωτέρω ρύθμιση επιστρέφει υποχρεωτικά από την αναστολή δεν έχει αντικείμενο εργασίας.

Τίθεται, λοιπόν, σε άμεσο κίνδυνο τόσο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Παρακαλούμε να προβείτε σε τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2019, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εργασιών ή τυχόν ίδρυσης υποκαταστημάτων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media