Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Επανακαθορισμό του τουριστικού μοντέλου επιχειρεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης

BARCELONA

Υπερσύγχρονα 5άστερα ξενοδοχεία στην παραλιακή της Βαρκελώνης

Η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη «αναζωπύρωσε» το τουριστικό ενδιαφέρον για την ισπανική πόλη, καθώς τα έργα που πραγματοποιήθηκαν (επέκταση αεροδρομίου, μετατροπή της «ξεχασμένης» παραλιακής Barceloneta σε μια εντυπωσιακή Ριβιέρα με εστιατόρια, ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με αποβάθρες για κρουαζιερόπλοια κ.ά.), για τη φιλοξενία του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος αναμόρφωσαν ολόκληρη την περιοχή.

Η ισπανική πόλη δεν είχε πια τίποτε να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και η Βαρκελώνη γνώρισε τεράστια άνθηση του τουρισμού, καθώς ο ετήσιος αριθμός των διανυκτερευόντων επισκεπτών αυξήθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 1990 σε 7,9 εκατομμύρια το 2014 και ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών από 18.569 έφτασε σε 68.036 το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο οι παραπάνω δείκτες φαίνεται ότι δεν εντυπωσιάζουν ούτε τους κατοίκους αλλά ούτε και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να επανακαθορίσει το τουριστικό μοντέλο της Βαρκελώνης.

«Ο τουρισμός είναι μία από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της πόλης και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα το τουριστικό μοντέλο είναι σε κίνδυνο, διότι δεν υπάρχει κάποιο (συγκεκριμένο) μοντέλο. Αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε όπως η Βενετία, πρέπει να θέσουμε κάποια όρια» λέει η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της πόλης Αντα Κολάου. Σε μία από τις πρώτες κινήσεις της θητείας της, η Κολάου προχώρησε στην αναστολή για ένα έτος της έκδοσης νέων αδειών για ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ σχεδιάζει να ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής των επιπτώσεων του τουρισμού και θα καθοριστεί ποιες γειτονιές θα μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και πώς θα διατηρηθεί καλύτερα η ταυτότητα της πόλης.

Και αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλωνίας εκφράζουν όλο και πιο έντονα την ενόχλησή τους για το μοντέλο του τουρισμού που έχει καθιερωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς θεωρούν ότι η πόλη έχει απολέσει τη μοναδικότητα και τον πολιτιστικό της χαρακτήρα, ενώ οι ίδιοι αισθάνονται ξένοι «στο ίδιο τους το σπίτι».

Τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των κατοίκων και των παραθεριστών. Με τη δραστηριοποίηση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης το 2010, η πόλη γνώρισε μιαν απότομη αύξηση νέων επισκεπτών για «μεθυσμένα Σαββατοκύριακα και έξαλλα πάρτι».

Περίπου 13.000 ντόπιοι έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν από το κέντρο της πόλης εξαιτίας του υπερβολικού θορύβου, ενώ πολλές περιοχές, όπως η διάσημη Las Ramblas ή οι γειτονιές γύρω από την εκκλησία Sagrada Familia, είναι στην πραγματικότητα απαγορευμένες για τους κατοίκους.

Και παρότι οι κινήσεις της δημάρχου της Βαρκελώνης αποδεικνύονται δημοφιλείς, έχουν εξοργίσει το ισχυρό “ξενοδοχειακό λόμπι” της πόλης. H αναστολή έκδοσης νέων αδειών για ξενοδοχεία «πάγωσε» την αδειοδότηση 24 ξενοδοχειακών έργων, ενώ οι ξενοδόχοι εκφράζουν φόβους ότι οι αποφάσεις αυτές θα αποτρέψουν κάθε μορφή επένδυσης στην τουριστική βιομηχανία της πόλης.

Πηγή: www.tovima.gr
Φωτογραφία: www.ritzcarlton.com

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Έφης Ντούνη στο tovima.gr

Post Tags
Share Post