Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Η Βαρκελώνη προσανατολισμένη στο βιώσιμο τουρισμό

Τη Βαρκελώνη επισκέφτηκαν το 2019 πάνω από 12 εκατ. τουρίστες. Ήταν ήταν η πόλη που υποδέχτηκε τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο το 2019.

Η διεύθυνση του αεροδρομίου και ο δήμος της Βαρκελώνης σχεδιάζουν την επέκταση του αεροδρομίου Ελ Πρατ της πόλης, η οποία κοστολογείται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς ευελπιστούν ότι αυτή η επέκταση θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών της πόλης.

Ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε επέκταση του αεροδρομίου δεν είναι βιώσιμη αλλά αντίθετα, επιζήμια για το περιβάλλον.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Οι πολέμιοι των νέων, κατασκευαστικών πλάνων θεωρούν ότι αυτά αντίκεινται και στο «πράσινο προφίλ» που προβάλει προς τα έξω η πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Ωστόσο, η επέκταση του αεροδρομίου προς το παρόν έχει αναβληθεί, μετά από απόφαση τοπικού δικαστηρίου εξαιτίας του υπέρογκου κόστους.

Το 2011 η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη πόλη που έλαβε πιστοποίηση για τις δεσμεύσεις της στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της προστασίας της βιόσφαιρας.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του Παρατηρητήριου για τον Τουρισμό της Βαρκελώνης, το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών που επέλεξαν να μείνουν εκτός Βαρκελώνης, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες του δήμου για αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου είχαν επιτυχία.

Είναι γεγονός ότι η Βαρκελώνη προσπαθεί από τη δεκαετία του ‘90 να επιτύχει στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού.

Αν και έλαβε την πιστοποίηση βιωσιμότητας μόλις το 2011, ο δήμος Βαρκελώνης συνεχίζει τις προσπάθειες, πλέον έχοντας περισσότερο στραμμένο τον προσανατολισμό στους στόχους που θέλει η Ατζέντα 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ένα παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού αποτελεί το ξενοδοχείο Andante, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Βαρκελώνης, ελάχιστα μακριά από το διάσημο εμπορικό δρόμο Λας Ράμπλας. Το ξενοδοχείο διαθέτει έξι ηλιακά πάνελ και έχει κατασκευαστεί από πιστοποιημένα και ανακυκλωμένα υλικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι γύρω στα 260 σε σύνολο 400 ξενοδοχείων στη Βαρκελώνη έχουν πλέον δεσμευθεί να τηρούν τους όρους του βιώσιμου τουρισμού.

 

Πηγή: www.dw.com

Φωτογραφία: www.barcelonaturisme.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post