Το μεγαλύτερο θέρετρο της Μεσογείου, που θα ονομάζεται «Πόλη του Παραδείσου» (Eden City) και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να φτιάξει σε έκταση της Εκκλησίας της Κύπρου, στην περιοχή Γεροσκήπου της Πάφου, o Ούγγρος πολυεκατομμυριούχος Σάντορ Κενγιέρες.
Ο Ούγγρος επενδυτής εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2013 στην περιοχή Χρυσοχούς της Πάφου, το πολυτελές συγκρότημα Antara Palace, το οποίο κόστισε 25 εκατ. ευρώ. Το Antara είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της ελληνιστικής περιόδου και διαθέτει έξι βασιλικές σουίτες, η τιμή των οποίων ανέρχεται γύρω στις 3.500 ευρώ το βράδυ, καθώς και μια προεδρική σουίτα με κόστος 10.000 ευρώ το βράδυ.
Ο Κενγιέρες έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα στην Ουγγαρία, μέσω της εταιρείας Burginvest.
Σύμφωνα με το masterplan της επένδυσης το Eden City (έκταση 2.000 στρέμματα) θα χωριστεί σε τρία τμήματα:
1. Τη Χερσόνησο (Peninsula): Πρόκειται για το παραλιακό τμήμα της έκτασης στο οποίο θα κατασκευαστούν πεντάστερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολυτελείς κατοικίες με θέα στη θάλασσα και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Θα υπάρχει επίσης και ο Πύργος Υγείας, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 30.000 ασθενείς κάθε χρόνο καθώς θα περιλαμβάνει χειρουργικό κέντρο, πλαστική χειρουργική, οδοντιατρικό τμήμα, αλλά και βελονισμό, παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες κ.λπ.
2. Το τεχνητό νησί (Divina Island): Θα συνδέεται με μια λωρίδα με τα παράλια της περιοχής και θα διαθέτει 5άστερο ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, ένα μεγάλο ενυδρείο, καθώς και μαρίνα για μεγάλα σκάφη.
3. Η πόλη «Κήπος της Εδέμ» (Garden of Eden): Θα κατασκευαστούν κατοικίες, ένα πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο, ένα Χωριό Τέχνης, το Διεθνές Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Κύπρου, καθώς και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρουν οι επενδυτές, σκοπός τους δεν είναι μόνο να προσελκύσουν τουρίστες στο συγκρότημα, αλλά και επιχειρήσεις. Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι εντός της ΕΕ, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που μπορεί να αποτελέσει, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, επιχειρηματική πύλη για την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επενδύουν και στον ιατρικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ένα τόσο μεγάλο κέντρο, όπως αυτό που σχεδιάζουν, είναι κάτι που λείπει από την περιοχή.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και εμπόδια για να υλοποιηθεί η επένδυση. Το βασικότερο είναι η χρηματοδότηση του έργου, αν και όπως λένε οι επενδυτές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών fund που σε πρώτη φάση θα συνδράμουν για να ξεκινήσει η επένδυση.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι επίσης πολλές, ειδικά για ένα τόσο μεγάλο έργο και δεν αποκλείονται δικαστικές εμπλοκές, αφού κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν θέτοντας τους προβληματισμούς τους για την επιβάρυνση που θα έχει στο περιβάλλον μια επένδυση στην οποία περιλαμβάνονται τεχνητό νησί, μαρίνα, εκατοντάδες κατοικίες κ.λπ.
Πηγή: www.ethnos.gr
Φωτογραφία: www.antarapalace.com
Ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Κανέλλη:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64066937