Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Βόρεια Ελλάδα: Περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες του ελληνικού τουρισμού

EOT75

Περιορίζονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα οι απώλειες του ελληνικού τουρισμού, τόνισαν οι επικεφαλής των Ενώσεων Ξενοδόχων στη Βόρεια Ελλάδα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Στη Χαλκιδική, η μέση πληρότητα φτάνει αυτή τη στιγμή το 95%, ενώ για μετά τις 20 Αυγούστου εκτιμάται πως θα περιοριστεί ελαφρά, στο 80% – 85%, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γρηγόρης Τάσιος.

Επιπλέον, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ενώ μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι Έλληνες εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις μετακινήσεις τους, «τον Αύγουστο πλημμυρίζουν το νομό, αν και σε σχέση με πέρυσι είναι ελαφρώς λιγότεροι».

Ο κ. Τάσιος εκτιμά πως η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει με μείωση συγκριτικά με πέρυσι και, όπως λέει, «οι επόμενοι δύο μήνες θα δείξουν, αν τελικά θα έχουμε μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό ή όχι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μηντζάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι «ενώ την άνοιξη μιλούσαμε για διψήφια ποσοστά αύξησης της τουριστικής κίνησης συγκριτικά με πέρυσι, φτάσαμε στο τέλος Ιουνίου να μιλάμε για καταστροφή και τελικά σήμερα λέμε ότι τα περσινά επίπεδα, που φαίνεται να «αγγίζουμε» και φέτος, είναι μια χαρά».

Τον Αύγουστο, η μέση πληρότητα στο νομό Καβάλας είναι στο 85%, «με τους Έλληνες να δίνουν δυναμικό «παρών», όταν στο τέλος Ιουνίου προχωρούσαν ακόμα και σε ακυρώσεις», όπως λέει ο κ. Μηντζάλης.

Αναφορικά με τη Θάσο, ο κ. Μηντζάλης επισημαίνει ότι εξακολουθούν να προσγειώνονται τσάρτερ πτήσεις από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ στόχος είναι, μέσω διαφόρων δράσεων, να ενισχυθεί η μικρή παρουσία Γάλλων, Πολωνών και Ιταλών επισκεπτών στο νησί.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι «τον τρέχοντα μήνα πάμε καλύτερα συγκριτικά με τον Ιούλιο, αλλά ελαφρώς χειρότερα από τον Αύγουστο του 2014».

Σημαντικά αισθητή είναι, αυτή τη στιγμή, η παρουσία Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή, «όταν τον Ιούλιο είχαμε καθίζηση στην εγχώρια αγορά», ενώ τουρίστες από Γερμανία, Βαλκάνια, Τσεχία και Ουγγαρία δίνουν και φέτος «ψήφο εμπιστοσύνης» στην περιοχή.

Στο 80% – 85% φτάνει η μέση πληρότητα για τον Αύγουστο στη Θράκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, παρόλο που, όπως λέει, «οι Έλληνες τουρίστες έχουν χαθεί».

Η μεγάλη μείωση του εσωτερικού τουρισμού στην περιοχή, που είναι ακόμα πιο αισθητή στη Σαμοθράκη, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τουριστών από τα Βαλκάνια -κυρίως τη Σερβία- αλλά και από την Ουκρανία και τις νέες πτήσεις τσάρτερ από Πολωνία και Γαλλία, εξήγησε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Share Post