Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από παράνομα καταλύματα

 

Αυξάνεται συνεχώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται στα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από την πληγή της «παραξενοδοχείας».

Όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού πρόκειται για την οικονομία του διαμοιρασμού. Σύμφωνα με τους ίδιους νοικιάζει κάποιος το σπίτι του 10 – 15 φορές μέσα στο καλοκαίρι και ενδέχεται να βγάλει περισσότερα χρήματα από ένα ξενοδοχείο των 50 δωματίων χωρίς, όμως, να δηλώσει το παραμικρό στην εφορία.

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όπως λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ευαγγελία Ξυπτερά, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, με  αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πιερίας, να μετατρέπουν τα διαμερίσματα τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλα έχοντας σε κάθε δωμάτιο τουαλέτα, άλλα κοινή και να τα εκμεταλλεύονται τουριστικά, χωρίς να είναι αδειοδοτημένοι για κάτι τέτοιο.

Συνέπεια αυτού είναι οι άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας να βλέπουν καθημερινά διαφορετικά άτομα να μπαινοβγαίνουν, οι θέσεις πάρκινγκ να μειώνονται και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξενοδοχεία βάσει νόμου είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν 0,5% του τζίρου τους στο δήμο για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Όπως εξηγεί η κυρία Ξυπτερά οι αδειοδοτημένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν βιβλίο πόρτας προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία των τουριστών σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ζήτημα. Στις περιπτώσεις των «παραξενοδόχων» κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να αποτελεί ερωτηματικό ποιοι τουρίστες βρίσκονται σε κάθε περιοχή.

Έντονο είναι το πρόβλημα της «παραξενοδοχείας» και σε περιοχές της Χαλκιδικής όπως Νέα Προποντίδα, Φλογητά, Νέα Πλάγια και Ηράκλεια, το οποίο μαζί με τις μισθώσεις μέσω AirBnB, στοιχίζει στα νόμιμα καταλύματα την απώλεια διανυκτερεύσεων και σημαντικών εσόδων κάθε χρόνο.

Πάντως όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού το φαινόμενο είναι παγκόσμια τάση και όχι μόνο ελληνική πρακτική. Για το λόγο αυτό προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει ισονομία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε ιδιώτες μισθωτές. «Με ένα νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο θα υπάρξει ισονομία. Ο πελάτης θα επιλέξει αν θέλει να πληρώσει ξενοδοχείο ή ιδιωτικό κατάλυμα» λένε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Λίνας Τσιρέκα στο voria.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post