Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Αυξάνεται η ζήτηση της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο

CRUISE13

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν την κρουαζιέρα ως κορυφαίο τρόπο διακοπών. Με βάση τα στοιχεία της CLIA (Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας) το 62% επιλέγει ξανά την κρουαζιέρα για τις διακοπές του και ένα 69% κατατάσσει την κρουαζιέρα σε υψηλότερη θέση συγκριτικά με τις διακοπές στη στεριά.

Γενικότερα, προβλέπεται να αυξηθούν όσοι επιλέγουν την κρουαζιέρα ως τρόπο διακοπών στα 23 εκατομμύρια το 2015, μία αύξηση 4% από τα 22,1 εκατομμύρια επιβάτες του 2014.

Μετά από δύο χρόνια σχετικά χαμηλών επιδόσεων για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα που οφείλονταν στην οικονομική κρίση, σημειώθηκε ανάκαμψη, με αύξηση 10% της εγχώριας επιβατικής κίνησης το 2014.

«Η Ελλάδα παρόλο που έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της κρουαζιέρας, με φυσική και πολιτιστική ομορφιά και στρατηγικό ρόλο, δεν έχει ακόμα προωθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τρόπο διακοπών. Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους προορισμούς και transit (διερχομένους) επιβάτες, με το 90% των δρομολογίων κρουαζιέρας να περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί δεδομένου και του υψηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων», τονίζουν στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας.

Σημαντικά στοιχεία για τη συμβολή της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση της CLIA:

· Άμεσες δαπάνες ύψους 506 εκατομμυρίων από τον κλάδο της κρουαζιέρας

· Αμοιβές ύψους 190 εκατομμυρίων σε εργαζόμενους

· Δημιουργία 10.136 νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των 40 δισεκατομμυρίων που κάνει τζίρο η κρουαζιέρα στην Ευρώπη. Όμως όλα παραμένουν στάσιμα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαντική παρουσία κρουαζιερόπλοιων, με τον αριθμό των αποβιβάσεων επιβατών σε ελληνικά λιμάνια να αγγίζει συνολικά τα πέντε εκατομμύρια το 2014. «Αρκετά ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα της Ευρώπης σε απόλυτο αριθμό επισκέψεων επιβατών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων λιμανιών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή, θα συνεχίσει να προσφέρει στις εταιρείες κρουαζιέρας σημαντικές δυνατότητες για συναρπαστικές και προσοδοφόρες επιλογές τουριστικών προορισμών», τονίζουν στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας.

Πηγή: www.newmoney.gr
Φωτογραφία: www.cruising.org

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Μηνά Τσαμόπουλου στο newmoney.gr

Share Post