Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στο Δικταίον Άντρο του Οροπεδίου Λασιθίου

Στην εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την εξυπηρέτηση και προσέγγιση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ΑμεΑ και ηλικιωμένων, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο αριθμός των επισκεπτών στο σπήλαιο, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, ξεπερνά τους 200.000 κάθε χρόνο, αποτελώντας έναν δημοφιλή τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

 

 

Συγχρόνως συνιστά έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, καθώς ενισχύει σε ποσοστό άνω του 70% την τοπική οικονομία.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του.

Ευρήματα από όλες τις περιόδους (από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή), αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του χώρου.