Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας, θέτοντας 15 όρους στην υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή του νέου 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε έκταση 271 στρεμμάτων στα Αστέρια Γλυφάδας, που έχει νοικιαστεί από την εταιρεία Ναυσικά Α.Ε. – Τουριστικές Καλλιτεχνικές Ναυτιλιακές Οικοδομικές Επιχειρήσεις, θυγατρική της Grivalia Hospitality.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και κατόπιν ικανοποίησης των προϋποθέσεων και εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειών, η κατασκευή του 400 κλινών ξενοδοχειακού συγκροτήματος αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.
Οι όροι της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι:
– Θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και απορροής ομβρίων υδάτων και φωτισμού, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και αναγνωσιμότητα των αρχαιοτήτων.
– Θα πρέπει να οριοθετηθεί και να περιφραχθεί το προϊστορικό νεκροταφείο του αρχαιολογικού χώρου, με υλικά που συνάδουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (περιοχή δασικού χαρακτήρα) και το αρχιτεκτονικό ύφος του συγκροτήματος.
– Οι δαπάνες του συνόλου των εκσκαφικών εργασιών, που θα γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπων της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, θα καλυφθούν από τον επενδυτή.
– Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, oι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
Πηγή: www.economistas.gr