Το ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως», στην πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης, που λειτούργησε από το 1926 μέχρι τη δεκαετία του ΄40, μετά εγκαταλείφθηκε και από τότε παραμένει ερειπωμένο, θα ανακατασκευαστεί ριζικά ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής.
«Η μετατροπή του σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός μας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό, την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και συνολικά για την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Ειδικότερα μέσα στο διώροφο, 340 τ.μ. πολυχώρο που θα δημιουργηθεί, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, το χώρο παραγωγής, καθώς και τους ανθρώπους – παραγωγούς. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης.
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση του Δήμου σε ένα ιστορικό κτήριο της πόλης που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης.
Η ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου που ανήκει στο δήμο της πόλης του Ηρακλείου, ξεκίνησε από την εποχή της βενετοκρατίας. Από το 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο «Μίνως», το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Τη δεκαετία του ’40 καταστράφηκε από βομβαρδισμό και περιέρχεται σε αχρηστία. Το 2010 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, γιατί έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με το ενετικό λιμάνι.
Πηγές: www.patris.gr, www.neakriti.gr