Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έδωσαν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης στην Ίο, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικού χωριού, με δυναμικότητα 249 κλινών, στα δυτικά του νησιού.
Η επένδυση, που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων», προβλέπει τη δημιουργία τουριστικού χωριού (το 40% των σπιτιών θα μπορούν να πωληθούν και το υπόλοιπο θα διατίθεται προς ενοικίαση), ξενοδοχείου πέντε αστέρων και «κέντρου αναζωογόνησης» (spa) και θα αναπτυχθεί συνολικά σε έκταση 181 στρεμμάτων. Η έκταση χωρίζεται σε δύο τμήματα: το πρώτο, δίπλα στην παραλία Κουμπάρα και το δεύτερο στη χερσόνησο του Διακοφτού. Από την επένδυση έχουν εξαιρεθεί 86,5 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και 7,4 στρέμματα οριοθετημένου ρέματος. Η τελική εικόνα που θα έχει το τουριστικό χωριό και ο ακριβής αριθμός των κατοικιών που θα ανεγερθούν θα αποσαφηνιστούν στη συνέχεια, μέσα από τις επιμέρους μελέτες. Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά θα ανεγερθούν 18.100 τετραγωνικά, γι΄ αυτό το λόγο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε αρνητικά στην επένδυση.
Το τοπίο, πάντως, στην περιοχή πρόκειται να αλλάξει σημαντικά, καθώς στις περιοχές όπου η κλίση ξεπερνά το 15% (η χερσόνησος του Διακοφτού είναι ορεινή) επιτρέπεται η διαμόρφωση του εδάφους με αναβαθμίδες, μέχρι 1 μέτρο σε ύψος. Επιπλέον ο επενδυτής αδειοδοτήθηκε για τη δημιουργία δύο τεχνητών παραλιών, στους όρμους Κουμπάρα και Μανιάτα, καθώς και ενός κρηπιδώματος για την εξυπηρέτηση σκαφών μεταφοράς πελατών.
Για τη σύνδεση του Διακοφτού με την ενδοχώρα θα δημιουργηθεί ένας δρόμος εκεί όπου σήμερα υπάρχει μια στενή ζώνη άμμου που ενώνει τη χερσόνησο και την ξηρά, υπερυψωμένος, καθώς η ζώνη αυτή κατακλύζεται από τη θάλασσα ανάλογα με τον καιρό.
Επιπλέον ο Δήμος Ιητών βεβαίωσε ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του τουριστικού χωριού από το δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία μιας μικρής μονάδας αφαλάτωσης (300 κυβικά), από την οποία θα καλύπτονται οι πισίνες και οι αρδευτικές ανάγκες του συγκροτήματος.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Λιάλιου:
http://www.kathimerini.gr/779674/article/oikonomia/epixeirhseis/toyristiko-xwrio-dynamikothtas-249-klinwn-dhmioyrgeitai-sthn-io